De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 21 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Betogers houden
huis in Genua

Van onze speciale verslaggever

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Een demonstrant werd door de politie in Genua doodgeschoten. (Foto: REUTERS)
GENUA - Rellen hebben zoals verwacht de eerste dag van de G-8-topontmoeting in de Italiaanse stad Genua beheerst. Behalve een demonstrant die door een paramilitair werd doodgeschoten, vielen er tientallen gewonden, onder wie ook politieagenten.

Een agent is in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Verscheidene relschoppers werden gearresteerd. Enkele demonstranten wisten de verboden rode zone binnen te dringen, waar de G-8 (de zeven meest geïndustrialiseerde landen plus Rusland) aan het vergaderen waren.

Anarchisten

De straten van de havenstad zijn gevuld met tientallen omvergeworpen containers, uitgebrande auto's, kapotgeslagen winkelruiten, groepen agressieve anarchisten en vooral veel rook. Een inwoner van Genua kijkt ongelovig om zich heen: "Dit is nog erger dan de bezetting van de Duitsers."

Op de plek waar het Genoa Social Forum bijeenkomt, dat probeert de demonstraties in goede banen te leiden, heerst angst. Niet voor de politie, maar voor de anarchisten. "Niemand van ons ziet de politie als vijand. Daar valt best mee te praten," zegt Christiano Lucchi.

Het probleem volgens Lucchi zijn de anarchisten. "Het gaat om ongeveer duizend mensen, vooral Grieken, Engelsen en Duitsers. Er zitten nauwelijks Italianen tussen. Ze slaan iedereen in elkaar die ze tegenkomen en proberen de demonstraties te verstoren. Ze bederven alles. We vrezen dat ze ook bij ons de boel kort en klein gaan slaan."

Slagveld

Een paar straten verder vindt het slagveld plaats. In de voorste linie zijn wel degelijk veel Italianen. Iedereen heeft zelfgemaakte harnassen en schilden, gasmaskers of helmen. Velen lopen met stenen of stokken.

Een groep rent plots met containers naar voren, richting de politie. Molotovcocktails worden gegooid naar de terugtrekkende politie. Een agent snelt uit een politiebus en rent voor zijn leven. De relschoppers juichen en snellen naar voren. Dan schiet de politie met traangas en keert de groep weer terug.

Achter in de linie staat een vrachtauto die zelfgemaakte schilden uitdeelt. "Geef de mensen uit de voorste linie de mogelijkheid om zich terug te trekken, want ze hebben onze eerste mensen al opgepakt!" wordt er door een megafoon geroepen.

Verderop kijkt Gloria, een inwoonster van Genua, verslagen naar de uitgebrande auto's en rijen kapot geslagen winkels. "Dit is een volkswijk, waarom zijn ze hier gekomen? Het waren een vijftiental in het zwart geklede jongens, Engelsen." Een oude bewoner zegt: "Niemand in Genua heeft deze top gewild."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 21 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.