|
Gewikkeld in een Palestijnse vlag wordt de drie maanden oude baby, Diya Tmeizi, naar zijn laatste rustplaats gedragen. (Foto: AP)
|
HEBRON - Gewikkeld in een Palestijnse vlag werd gisteren het lichaampje van de drie maanden oude baby Diya Tmeizi door een woedende Palestijnse menigte naar zijn laatste rustplaats in een dorp bij Hebron gedragen.
De baar werd vergezeld door twee andere, met de stoffelijke resten van de twee volwassen familieleden die donderdag eveneens om het leven kwamen toen hun taxi werd beschoten door joodse extremisten.
De naar schatting tienduizend rouwenden schreeuwden om wraak en riepen leuzen als "dood aan de kolonisten, dood aan Israël en dood aan Amerika". Veel mensen zwaaiden met het portret van de in een poel van bloed afgebeelde baby. De huilende moeder zei dat ze twaalf jaar op dit kind had gewacht.
De Israëlische regering heeft duidelijk afstand genomen van de aanslag en zegt er alles aan te doen de daders op te sporen. Ook Avigdor Lieberman, het kabinetslid dat het meest op de hand van de kolonisten is, noemde de gebeurtenissen 'verschrikkelijk'. De daad is opgeëist door de Groep voor de Veiligheid op de Weg, die in verband wordt gebracht met de verboden extremistische joodse Kach-beweging. De naam heeft betrekking op het grote aantal kolonisten die op de wegen in de Palestijnse gebieden worden vermoord door Palestijnse schutters.
De Palestijnen grijpen de gebeurtenis aan om nog eens te pleiten voor de komst van internationale waarnemers naar de regio, iets wat Israël wil voorkomen. Volgens Jibril Rajoub, het hoofd van de Palestijnse veiligheidstroepen op de Westoever toont de moordaanslag aan "dat de kolonisten en de nederzettingen kankergezwellen zijn die weggesneden moeten worden".
Groeperingen als de Islamitische Jihad en de Hamas hebben al aanslagen aangekondigd om de dood van het drietal te wreken.
In een sfeer van wantrouwen en geweld heeft Israël laten weten dat het buiten eigen land militairen zal werven als het tot een totale oorlog komt in het Midden-Oosten. Rekruteringsbureaus komen er dan in plaatsen waar veel joden wonen zoals New York, Londen, Bangkok, Bombay en Johannesburg. Ook Amsterdam wordt genoemd als wervingsplek. Verwacht wordt dat in een tijd van crisis duizenden joden snel naar Israël willen vliegen om het land te verdedigen.