De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 21 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Coca-Cola aangeklaagd
om 'terreur'

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Coca-Cola is in de VS aangeklaagd wegens betrokkenheid bij grove schendingen van de mensenrechten in Colombia.

Het grootste frisdrankconcern ter wereld wordt door Amerikaanse en Colombiaanse vakbewegingen verantwoordelijk gehouden voor een jarenlange 'terreurcampagne', waarbij rechtse doodseskaders zouden zijn ingehuurd voor het vermoorden, martelen en ontvoeren van vakbondsactivisten in Colombia.

Het civielrechtelijke proces is gisteren in Miami aangespannen door de Amerikaanse United Steel Workers Union en de Colombiaanse vakbond Sinaltrainal. Coca-Cola zou met geweld en intimidatie getracht hebben de vakbeweging buiten de deur te houden. Het concern wordt in de aanklacht onder andere mede-aansprakelijk gesteld voor de dood van vakbondsleider Isidro Segundo Gil, die in december 1996 door een paramilitaire groepering werd geliquideerd.

Een woordvoerder van Coca-Cola in Atlanta ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden.De rechtszaak is gebaseerd op een Amerikaanse wet uit 1789 (Alien Tort Claims Act), die buitenlanders in staat stelt voor een Amerikaanse rechter te procederen tegen overtredingen van internationaal recht.

De wet wordt steeds vaker gebruikt om individuen, regeringen en bedrijven als mogelijke aanstichters van martelingen en genocide aan te pakken.

Zo loopt in de VS ook een proces tegen Shell. Het olieconcern zou met het militaire regime van Nigeria hebben samengespannen bij de bloedige onderdrukking van het Ogoni-volk dat tegen oliewinning protesteerde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 21 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.