De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 20 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Blauwe vinvis dreigt uit te sterven door opwarmen van aarde

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De blauwe vinvis, met gemiddeld 30 meter lang en 120.000 kilo zwaar het grootste dier dat op aarde leeft, wordt met uitsterven bedreigd. Door de opwarming van de aarde smelt het poolijs, waardoor er minder krill is. Krill, kreeftachtige diertjes van nog geen vijf centimeter groot, is de voornaamste voedselbron voor de blauwe vinvis.

Daarnaast lopen zeven van de dertien grote walvissoorten kans binnen afzienbare tijd uit te sterven. Deze alarmerende bericht staat in een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds over walvissen in de wereld.

Van de gigantische vinvis, waarvan er honderd jaar geleden nog 250.000 rondzwommen, zijn slechts enkele duizenden exemplaren over. Rond de Zuid-Pool is hun aantal waarschijnlijk zelfs minder dan duizend. De populatie is de afgelopen jaren niet gegroeid, ondanks dat de jacht op de dieren is gestopt.

Vervuiling

De blauwe vinvis en andere grote walvissen worden verder bedreigd door vervuiling, olie- en gasboringen en doordat ze verstrikt raken in visnetten.

De waarschuwing van het WNF komt aan de vooravond van de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) die komende maandag in Londen begint. Deze commissie reguleert de walvisvangst in de wereld en kan beslissingen nemen ter bescherming van de grote vissen, zoals het instellen van reservaten.

Het WNF zal met Greenpeace en andere milieuactivisten de IWC scherp in de gaten houden. De organisaties zijn daarnaast aanwezig bij de klimaatconferentie in Bonn om ook daar aan te dringen op beschermingsmaatregelen voor de walvis.

De Internationale Walvisvaart Commissie, waarin 23 landen vertegenwoordigd zijn, heeft de walvisvaart in 1986 verboden. Japan en Noorwegen hebben het verbod echter genegeerd en onder het mom van wetenschappelijk onderzoek toch duizenden walvissen gevangen.Deze landen willen liefst van het verbod af en proberen daarom steun van andere landen in de IWC te winnen om beslissingen ter bescherming van de walvis te blokkeren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 20 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.