GRONINGEN - De waterpolitie treft steeds meer valse vaarbewijzen op onze wateren aan. Volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) komt dat niet doordat er vaker met vaarbewijzen wordt gefraudeerd, maar heeft de waterpolitie haar huiswerk beter gedaan.
Het kleine vaarbewijs, nodig voor het varen met bijvoorbeeld een snelle motorboot, is volgens het KLPD met wat kennis makkelijk te vervalsen. "Maar de waterpolitie heeft zich meer in de soorten vaarbewijzen verdiept", zegt woordvoerder J. Bennink.
"Met name Duitse vaarbewijzen worden er nu eerder uitgepikt. In Duitsland hebben ze een ander systeem dan dat van ons. Daar hebben ze verschillende regelingen op diverse wateren en dus ook verschillende vaarbewijzen." Volgens de zegsman worden er steeds meer recreanten met valse vaarbewijzen uitgepikt.
Om een einde te maken aan de fraudegevoeligheid van het klein vaarbewijs wordt per 1 september een volledig nieuw document verstrekt dat moeilijker kan worden vervalst. "Het probleem is echter dat een klein vaarbewijs geldig is totdat iemand 65 jaar wordt. De verplichting om het bewijs om de zoveel jaar te vervangen is er niet. Dus mogen mensen ook na de invoering van de nieuwe pas hun oude blijven gebruiken", aldus Bennink.
De ANWB, die de vaarbewijzen verstrekt, beaamt dat het niet verplicht is om het oude document te vervangen. Het nieuwe vaarbewijs heeft de vorm van een creditcard met daarop een digitale foto van de eigenaar. Deze moet fraudebestendiger zijn.