De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 20 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  VVD: Sofi-fraudeurs snel land uit

door Martijn Koolhoven

   
 

DEN HAAG - De VVD wil dat illegalen, die hebben gefraudeerd met hun sofi-nummer, bij voorrang het land worden uitgezet.

"En als dat niet mogelijk is dan moeten ze worden vastgezet totdat dat wél mogelijk is. Fraude met sofi-nummers is een ernstige vorm van fraude".

Aldus VVD-kamerlid Henk Kamp, die gisteren samen met zijn CDA-collega Gerda Verburg, de eerst verantwoordelijke ministers om opheldering hebben gevraagd over de chaos die is ontstaan met de sofi-nummers.

Zoals deze krant gisteren onthulde, zijn fraudeteams van de belastingdienst, GAK en de arbeidsinspectie een grootschalige handel in sofi-nummers op het spoor gekomen, waardoor illegalen zich toegang verschaffen tot de Nederlandse arbeidsmarkt en tal van sociale voorzieningen en subsidies.

Achter één enkel sofi-nummer gaan hele legertjes illegalen schuil, zo blijkt uit onderzoek.

CDA en VVD hebben de verantwoordelijke ministers van Financiën, van Justitie en Sociale Zaken om opheldering gevraagd.

Ontluistering

"De ontluistering van het sofi-nummer", zo reageert CDA-Kamerlid Gerda Verburg. "Wij wisten dat het mis was, maar niet dat het zó erg is. Een enorm probleem. Veel van onze sociale voorzieningen zijn inmiddels gebaseerd op dat sofi-nummer. Als dat nummer niet meer deugt, wordt een heel gebouw van sociale zekerheid ontmanteld", aldus de CDA'er. "Ook de Koppelingswet staat in feite op losse schroeven, want zo'n beetje alles is aan het sofi-nummer opgehangen".

Volgens VVD'er Henk Kamp tonen de uitgelekte stukken van de Belastingdienst aan "hoe noodzakelijk het is op te treden tegen mensen die illegaal in ons land verblijven. Tegen álle illegalen, niet alleen de criminele. Dat is namelijk de praktijk en dat is heel onverstandig, want je ziet nu hoe ook niet-criminelen kunnen afglijden na crimineel gedrag." Kamp noemt het "heel slecht" dat het geknoei met sofi-nummers moet blijken uit ad hoc onderzoeken van verschillende opsporingsdiensten. "De misstanden zouden moeten blijken uit vergelijkende onderzoeken tussen geautomatiseerde bestanden. Sinds 1998 weten de bewindslieden wat er aan de hand is. Ik wil van hen weten wat ze er aan hebben gedaan om er voor te zorgen dat de frauduleuze handelingen niet meer plaatsvinden."

Naar aanleiding van berichten dat alleen al in de regio Den Haag er 1500 illegale loonbedrijfjes actief zijn, met name gericht op het glastuinbouw-gebied van het Westland, is het CDA samen met de ABU (Algemene Bond van Uitzendondernemingen) en LTO Nederland (Land en Tuinbouw Organisatie) bezig een plan op te stellen om illegale arbeid in Nederland aan te pakken. "Uit de gesprekken die ik hiervoor heb gevoerd, kwamen al signalen naar boven dat het mis is met het sofi-nummer", aldus Gerda Verburg. "Directeuren van uitzendbureaus vertelden dat er een industrie is ontstaan rond sofi-nummers. Iedereen kan aan een sofi-nummer komen en meerdere mensen kunnen werken op één sofi-nummer."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 20 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.