AMSTERDAM - UPC: speelbal van speculanten en hedgefunds, een zieltogend bedrijf of gewoon een ondergewaardeerd bedrijf dat wel wegelijk toekomst heeft? Beursanalisten kunnen zich maar moeilijk een oordeel vormen over de onzekere situatie bij het grootste kabelbedrijf van ons land.
De beurskoers van het aandeel is intussen tot rond de 1 gedaald. Of het nog lager kan is onduidelijk. Gisteren krabbelde de notering aanvankelijk weer op tot 1,32, maar zakte weer even snel terug naar 1,16, een verlies van per saldo een eurostuiver. Toch is de onderneming hiermee weer (even) uit de gevarenzone, waarin verwijdering van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq dreigt. Als daar de prijs van een aandeel 30 dagen onder de $1 is, slaat de deur voor zo'n fonds automatisch dicht.
Maar de onzekerheid blijft. Gezien de heftige koersbewegingen van de laatste dagen kan het fonds zo weer onder de $1-grens komen, stelt Philips Scholte, analist bij Van der Hoop Effektenbank. "Door in dit fonds te speculeren kun je nu eenmaal flink geld verdienen. De koers schiet zo met 25% omhoog."
Wat in ieder geval wel zeker is, is het feit dat UPC thans voor een prikkie te koop is. De beurswaarde bedraagt nog geen half miljard euro. Voor dat bedrag zou men de onderneming dus kunnen opkopen. Met nadruk op zou, want bij zo'n overname krijgt men ook nog een schuld van 8,7 miljard in de schoot geworpen.
Of een overname dan nog aantrekkelijk blijft, is de vraag, stelt Scholte. Want wanneer gaat UPC daadwerkelijk geld opleveren? "Misschien in 2006, maar dat kan ook een later tijdstip worden en misschien wel nooit. De toekomst is en blijft voor UPC een groot vraagteken", zegt Scholte. "De hoop is gevestigd op nieuwe diensten, zoals de settopbox, maar de vraag is of dat echt het succes gaat opleveren dat de UPC-directie nu nog voor ogen heeft."
Van die settopboxen waren er eind maart 33.000 geïnstalleerd. Tot voor kort ging UPC er nog van uit dat dat aantal eind dit jaar 250.000 zou zijn. Analisten hebben daar echter hun twijfels over, vooral gezien de logistieke problemen bij de onderneming in het verleden. Ook vraagt men zich af of het enthousiasme voor de nieuwe dienst, die onder meer videofilms op bestelling mogelijk maakt, bij de consument wel zo groot is als UPC wil doen geloven.
Grote vraag is, als het gaat om het voorspellen van de toekomst van UPC, wat grootaandeelhouder UnitedGlobalCom (UGC) van plan is. Dit Amerikaanse concern heeft nu bijna 54% van de aandelen in handen. Verkoop van zijn belang tegen de huidige beurskoers lijkt uitgesloten. Integendeel zelfs.
Geruchten willen dat het bedrijf erop uit is zijn belang te vergroten. UGC, die onlangs UPC nog te hulp kwam met een convertible van 1 miljard en gesteund wordt door de puissant rijke Amerikaan John Malone met zijn bedrijf Liberty Media, kan op de huidige koers als het ware de overige aandeelhouders uitkopen en zo het kabelnetwerk van UPC in handen krijgen.
Want ondanks de precaire situatie waarin het ooit mede door Philips opgerichte UPC thans verkeert (de schuldenlast en een slinkend eigen vermogen van 1 miljard), is de onderneming feitelijk met zijn ruim 6,5 miljoen abonnees nog veel waard. In ieder geval meer dan de 1285 die nu bij overname per abonnee (inclusief de schulden) voor de hele onderneming zou moeten worden betaald. Zelfs al brengt die klant, zoals nu, gemiddeld slechts 11,50 per maand op.
Dat bedrag zou binnen enkele jaren naar 25 moeten. Dat wordt echter moeilijk als de nieuwe diensten niet blijken aan te slaan. Om toch winstgevend te worden zouden dan, zo denken analisten, sterk verlieslatende activiteiten kunnen worden afgestoten en zich geheel concentreren op kabel-tv plus telefonie via de kabel.
Een van de belangrijkste 'cashdrains' is nu Chello, dat internet via de kabel aanbiedt. Afstoten daarvan zou ook kunnen betekenen dat UPC wat meer financiële lucht krijgt. Nu heeft de onderneming nog tot 2003 voldoende financiële middelen, waaronder kredietfaciliteiten van nog eens 1,5 miljard.
Over twee jaar moeten er echter nieuwe financiële bronnen worden aangeboord, zegt Scholte. Dat betekent een nieuw beroep op de obligatiemarkt, of opnieuw aankloppen bij de banken. Want een aandelenemissie zal voorlopig wel door de lage koers erg onaantrekkelijk, zo niet onmogelijk zijn. "De banken zullen echter hun voorwaarden flink hebben bijgesteld. UPC heeft er dus alle baat bij om zolang mogelijk het aantrekken van nieuwe middelen uit te stellen."