SINT-PETERSBURG - In Sint-Petersburg, de geboortestad van de Russische president Vladimir Poetin (48), en in de rest van Rusland, is verheugd gereageerd op de eerste persconferentie die de president sinds zijn aantreden als Kremlinleider, 19 maanden geleden, gisteren onverwacht in Moskou gaf. Ten overstaan van 500 Russische en buitenlandse journalisten haalde Poetin fel uit naar het Amerikaanse wapenschild en de uitbreiding van de NAVO, zaken die volgens hem onnodig en zelfs provocerend zijn. Maar ook legde de ontspannen president rekenschap af over eigen fouten.
"Heeft u Poetin zojuist gezien, wat is hij ook eerlijk he?" zei serveerster Aljona in hotel Meoskwa, waar Poetin op een tv-scherm rechtstreeks vertoond werd. Ze doelde op de spijt die Poetin betoonde voor het feit dat hij vorig jaar augustus, toen de Russische atoomonderzeeër Koersk met 118 opvarenden in de Barendsz Zee was gezonken, niet van zijn vakantieadres aan de Zwarte Zee terugkeerde naar Moskou.
"Ook al had het inhoudelijk niets uitgemaakt, ik heb toen een fout gemaakt", zei Poetin gisteren. Hij verklaarde dat zijn belofte de onderzeeër en de lichamen naar boven te halen niet loos was. "In Rusland is men moe van leiders die van alles beloven en niks doen. Ook voor de nabestaanden en om ecologische redenen is het van belang dat de Koersk wordt gelicht."
Terwijl de Russen voor de zoveelste dag op rij kampten met tropische temperaturen van boven de 30 graden, beantwoordde Poetin in een gekoelde zaal in het Kremlin openhartig een hele reeks vragen van de wereldpers. Volgens waarnemers wil Poetin, aan de vooravond van de G8-top van rijke geïndustrialiseerde landen in Genua, als een modern en hervormingsgezinde leider naar voren komen.
NAVO
Poetin benadrukte dat de verdere uitbouw van de 'Russische rechtsstaat' en internationale samenwerking de komende jaren tot zijn topprioriteiten behoren. Maar voor de NAVO had hij geen goed woord over. "Men zegt dat de NAVO, na de val van het Warschaupact, een politieke organisatie is geworden, maar wie heeft dan de bommen op Joegoslavië gegooid? Die politieke organisatie soms?"
Op de vraag van een journalist: "Wie is Poetin?" reageerde hij: "U en uw collega's beantwoorden die vraag uitstekend. Een president moet worden afgerekend op wat hij doet, niet op wat hij over zichzelf zegt." Op het gebied van de economie zei Poetin dat hij zowel de bureaucratie als de criminaliteit op dit moment hard aanpakt. "Bij de douanediensten is ons dat al deels gelukt."
Het optreden van het Kremlin in Tsjetsjenië, waar herhaaldelijk grove schendingen van de mensenrechten door Russische soldaten worden gemeld, verdedigde hij fel. "Als er misdaden door Russische soldaten zijn gepleegd, dan worden die vervolgd." Maar Poetin voegde eraan toe dat men 'dankbaar' moest zijn dat hij opkwam tegen tegen het moslimseparatisme in de Kaukasus.
Volgens de Kremlinleider heeft de communistische partij in Rusland een toekomst als het zich vernieuwt, en niet vasthoudt aan oude dogma's. Wel hekelde hij het huidige politieke landschap in Rusland. "Bij ons kiest men niet tussen programma's en ideologieën, maar tussen personen." Hij vroeg zich af waarom er in Rusland 500 partijen moeten zijn, terwijl dat in westerse landen vaak niet meer dan '4 of 5' waren.
Lenin
Op de precaire vraag of de mummie van Lenin, die nog steeds in het mausoleum op het Rode Plein ligt, moet worden begraven in zijn familiegraf in Petersburg, reageerde hij resoluut: "Nee, Lenin was het symbool voor het leven van een hele generatie mensen. Als we hem nu begraven, zeggen we dat zij voor niets hebben geleefd. Ik wil consensus in de Russische samenleving, geen verdeling. De begrafenis van Lenin kan destructief zijn." |