De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Studie Daniël den Hoed Kliniek
Amputatie beste voor
vrouwen met defect
in borstkanker-gen

door René Steenhorst

   
 

ROTTERDAM - Amputatie van de borsten is voor gezonde vrouwen die erfelijk belast zijn met borstkanker de meest effectieve manier om uiteindelijk aan deze ziekte te ontsnappen. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van de Daniël den Hoed Kliniek, het kankerinstituut bij het AZ Rotterdam.

"Het risico op borstkanker wordt met deze drastische ingreep echter vrijwel tot nul gereduceerd", stellen zij.

Erfelijk defect

De werkgroep Erfelijke Tumoren, waarvan kankerspecialisten en genetici deel uitmaken, observeerde sinds 1992 een groep van 139 gezonde vrouwen met een erfelijk defect in het borstkanker-gen en bestudeerde de gevolgen van hun besluit om te kiezen voor borstamputatie of regelmatige controle.

Het ging om vrouwen tussen 20 en 50 jaar die, vanwege hun aanleg, 55 tot 80 pct. kans hadden vóór hun 80ste jaar borstkanker te krijgen. Van hen kozen 76 voor amputatie, terwijl 63 zich frequent lieten controleren.

Bij geen van de vrouwen uit de eerste groep trad tot nu toe (borst)kanker op. Daarentegen werd bij acht vrouwen uit groep-2 tijdens hun controle borstkanker vastgesteld. Bij vier van hen bleek zelfs al sprake van uitzaaiingen in de okselklieren.

De resultaten van het onderzoek verschijnen vandaag in het wetenschapstijdschrift The New England Journal of Medicine.

Keuze

Volgens de klinisch-geneticus drs. Hanne Meijers, eerste auteur van de studie, gaat het om een heel specifieke groep vrouwen voor wie het amputatie-advies geldt: "Uitsluitend voor vrouwen met een erfelijk sterk verhoogd risico op borstkanker. Jaarlijks worden in Nederland zo'n 10.000 borstkankers opgespoord waarvan ongeveer 500 erfelijk belaste patiënten."

"Vanaf 25 jaar dienen erfelijk belaste vrouwen serieus te gaan nadenken over amputatie. Let wel: het moét niet, het kan. Er zal, na amputatie, vrijwel geen borstkanker optreden. Er is een vangnet van psychologen en begeleiders om vrouwen in deze keuze bij te staan," aldus drs. Meijers.

Uit het onderzoek van het AZR bleek vorig jaar al waarom gezonde vaak jonge vrouwen er toch toe overgaan hun borsten uit voorzorg te laten verwijderen. Hanne Meijers: "Zij hebben hun moeders of zussen zien sterven aan borstkanker en hun kinderen zien achterblijven."

Volgens prof. dr. H. Bartelink, hoofd afdeling radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam, blijft een borstsparende behandeling bij de grote groep erfelijk niet-belaste vrouwen een "uitstekend alternatief" voor amputatie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.