De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 17 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Harm Wiersma leidt open Nederlands damkampioenschap

Van onze dammedewerker

   
 

DEN HAAG - In de derde ronde van het open Nederlands damkampioenschap ('Orap open') heeft Europees kampioen Harm Wiersma de leiding genomen door in een spannend duel van de sterke Afrikaan N'Diaga Samb te winnen. De Senegalees Samb is een dammer pur sang en won gisteravond het sterk bezette Beach blitz damtoernooi in Kijkduin op indrukwekkende wijze.

Samb zocht gisteren vanuit de opening om complicaties en in het middenspel had de Friese grootmeester het initiatief door degelijk aanvalsspel. De Afrikaan kwam onder grote druk te staan en koos geplaagd door tijdnood op de 43e zet voor een defensief plan, waarbij Wiersma vier zetten later met een goed getimed offer de winst kon forceren.

De Amersfoortse hoofdklasser Arnout Mossink is de enige speler, die na drie ronden ook tot een 100 procent score kwam. Volgens het Zwitsers systeem speelt Wiersma vandaag in de ochtendronde tegen Mossink, terwijl de meeste andere grootmeesters ook uitkomen tegen lokale vedetten.

Vrijwel alle kanshebbers bleven gisteren goed scoren. Wereldkampioen alexei Tsjizjov won van de onbekende Senegalees Amadou Sarr, die in een theoretische variant onder de voet werd gelopen. De Witrus Alexander Baljakin won na een gemiste winst moeizaam van grootmeester Mustafa Durdyev (Turkmenistan), die zich op de 53e zet opvallend zwak verdedigde. Kees Thijssen bleef in de running als een van de voornaamste Nederlandse achtervolgers van Wiersma door een belangrijke tijdnoodzege op Andrew Tjon A Ong. Jeroen van den Akker combineerde Mike Voskamp van het bord en Hans Jansen won simpel door de overbekende bomzet van de zeker niet zwakke Kees v.d. Bosch.

Afhankelijk van de dubbele ronde van vandaag zal er de komende dagen een duidelijker scheiding te zien zijn tussen de grootmeesters en het verdere deelnemersveld. Door de nieuwe drie puntentelling is het voor de koplopers evenwel nodig om hoogst productief te blijven.

Voornaamste uitslagen: Heusdens - Winkel 1-1, Wiersma - Samb 3-0, Thijssen - Ong 3-0, Baljakin - Durdyev 3-0, Voskamp - v.d.Akker 0-3, v.d.Bosch - Jansen 0-3, Sarr - Tsjizjov 0-3. Kos - v.d.Borst 0-3.

Stand aan kop: 1. Wiersma en Mossink 9 pnt. Gevolgd door 15 spelers met 7 punten, waaaronder Tsjizjov, Baljakin, Thijssen, Jansen, v.d.Akker, Heusdens, Winkel en het Friese talent Jan Terpstra.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 17 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.