AIX-LES-BAINS - Hij is altijd een bescheiden coureur geweest. Het jongste zoontje uit een roemruchte wielerfamilie kende zijn beperkingen. Natuurlijk was het mooi meegenomen toen hij twee jaar geleden kampioen van zijn land werd, het hoogtepunt in zijn carrière. Maar dat was toeval, éénmalig succes. In de krankzinnige 88e editie van de Tour de France beleeft François Simon vanmiddag zijn 'jour de gloire' op de top van l'Alpe d'Huez. Nooit won hij een rit, negen keer reed hij de Tour, maar vanmiddag, op 1860 meter hoogte, krijgt hij de gele trui om zijn schouders. Dankzij de hoogmoed van titelverdediger Lance Armstrong en Jan Ullrich moet Simon (32) op de vermaarde reus alleen Stuart O'Grady, een uitstekend tijdrijder en achtervolger in de gaten houden. Wat een devaluatie van het gevecht om de gele trui! Wil de echte leider opstaan.
|
Francois Simon. (Foto: AP)
|
De twee favorieten legden zich zondag al snel neer bij de monsterontsnapping, die door Erik Dekker met een ritzege werd bekroond. Nadat Alexander Vinokourov was teruggepakt, geloofde US Postal het wel. Ploegleider Johan Bruyneel: "Toen was voor ons de buit binnen. Het was zondag nog veel te vroeg om de ploeg op te offeren."
Ook Jan Ullrich maakte zich geen zorgen: "Niets aan de hand", klonk het luchtig. "Deze ontsnapping was ongevaarlijk. De Tour begint pas in de Alpen."
Of het zelfvertrouwen van de kopman van Telekom gerechtvaardigd is, zal vandaag duidelijk worden. Vorig jaar kreeg hij in de eerste de beste confrontatie met het hooggebergte een dikke vier minuten aan zijn broek. Op de Hautacam explodeerde Armstrong in de kou en de regen en nam hij een optie op de eindzege. Twee dagen later reed de Texaan met Marco Pantani naar de top van de Mont-Ventoux. Pantani mocht de rit winnen en Ullrich liep opnieuw achterstand (29 seconden, red.) op.
In de door hem gewonnen Ronde van Zwitserland werd duidelijk dat Armstrong zich ouderwets thuisvoelt in de cols. Met het oog op de klimtijdrit naar Chamrousse zal de titelverdediger niet schromen om een eerste tik uit te delen. Hetgeen betekent dat hij woensdag achter de Duitse volksheld naar de meet op 1730 meter hoogte kan fladderen en zijn race op hem kan afstemmen.
Voor Michael Boogerd vormt l'Alpe d'Huez zijn eerste serieuze test op een col uit de hors categorie. Door ziekte en blessures moest hij afzeggen voor de Classique des Alpes en de Route du Sud. De afgelopen week was hij zeer te spreken over zijn vorm. Ondanks de regen en de kou verloor de kopman van de Rabobank nauwelijks tijd op zijn concurrenten. Op de Col de la Madeleine, waarvan de afdaling als levensgevaarlijk mag worden omschreven, en de Col du Glandon moet Boogerd zich beperken tot aanklampen. De kans is groot dat er een groep gaat 'lopen' en de kans is uitgesloten dat hij de kans krijgt om daarbij te zijn. Vorig jaar ging de onbekende Javier Ochoa op weg naar Hautacam in de Pyreneeën al vroeg in de aanval en mocht hij de rit winnen. Santiago Botero deed hetzelfde in de etappe naar Briançon. Zij vormden destijds geen gevaar voor het algemeen klassement. Indien Boogerd er in slaagt om zich op de Nederlandse berg voorin te handhaven, kan zijn opmars beginnen.
De opmars van François Simon begon in de etappe naar Pontarlier. "Ik ga in de Alpen mijn eigen wedstrijd rijden," klonk het dapper uit zijn mond, "zonder al te veel op mijn concurrenten te letten."
Normaal gesproken ligt vanmiddag in Alpe d'Huez de gele trui te wachten op de anonieme Fransman van het even anonieme Bonjour. Maar wat is normaal in deze Tour de France?
• Voor Jeroen Blijlevens is ook de Ronde van Frankrijk op een enorme deceptie uitgelopen. Van de eens zo succesvolle sprinter was de afgelopen week niets meer over. De coureur van het Belgische Lotto klaagde bijna dagelijks over zijn slechte conditie waarvoor hij geen verklaring kon geven. Op weg naar Aix-les-Bains kwam er een einde aan de lijdensweg en stapte 'Jerommeke' gedesillusioneerd af.