MOSKOU - Als enige IOC-lid heeft kroonprins Willem-Alexander schriftelijk vraagtekens geplaatst bij de manier waarop sommige IOC-leden campagne hebben gevoerd voor het voorzitterschap van de olympische beweging. Tijdens het IOC-congres in Moskou vroeg Willem-Alexander zaterdag, twee dagen voor de stemming, in een veelbesproken brief aan de ethische commissie of het moreel te verantwoorden valt wanneer er in een verkiezingscampagne door de kandidaten financiële beloften worden gedaan.
|
Kroonprins Willem-Alexander.
|
De ethische commissie had de identiteit van de brievenschrijver in eerste instantie zelf geheim gehouden om de persoon in kwestie te beschermen. De 34-jarige prins verbrak gisteren echter uit eigener beweging het stilzwijgen. Met de brief had hij gereageerd op geluiden in de wandelgangen dat de Zuid-Koreaanse kandidaat-voorzitter Kim Un-Yong bij een eventuele verkiezingszege alle IOC-leden een jaarlijkse vergoeding van minimaal 50.000 dollar in het vooruitzicht zou hebben gesteld. Kim werd zondag door de ethische commissie ter verantwoording geroepen, waarbij hij met klem ontkende dergelijke beloften gedaan te hebben. "Ik heb in de brief de naam van Kim bewust niet genoemd. Ik heb alleen gevraagd of de ethische commissie zich over deze principezaak wilde buigen. Ook andere leden reppen in hun verkiezingsprogramma over een onkostenvergoeding voor IOC-leden. Ik kan me hier op zich wel in vinden. Met een redelijke onkostenvergoeding voorkom je immers dat mensen in de verleiding komen zich om te laten kopen. Een dergelijk idee moet in mijn ogen echter niet gekoppeld zijn aan een verkiezingsprogramma, maar door het IOC zelf worden aangedragen."
Kim Un-Yong sprak, direct na zijn verkiezingsnederlaag en niet wetend dat het schrijven afkomstig was van de kroonprins, van een "stomme brief van een politieke tegenstander". Volgens de 70-jarige Zuid-Koreaan was de actie bedoeld om zijn campagne te ondermijnen. De ethische commissie van het IOC had zondag in reactie op de brief van Willem-Alexander een verklaring uitgegeven, waarin nadrukkelijk alleen de naam van Kim werd genoemd. Kort voor de stemming werd deze nogmaals voorgelezen aan de IOC-leden. Willem-Alexander gaat er echter niet vanuit dat zijn brief de uitslag van de (geheime) stemming heeft beïnvloed. "Ik heb naar eer en geweten gehandeld. Ik heb de brief pas twee dagen voor de stemming geschreven, omdat ik toen pas vernam dat IOC-leden geld in het vooruitzicht was gesteld. Als ik het een maand geleden had gehoord, zou ik die brief toen al hebben geschreven. Veel IOC-leden hebben me wel gecomplimenteerd met de brief, omdat ze achter de inhoud staan. Kim is niet naar me toe gekomen."
Kim was vanaf het begin al een omstreden kandidaat in de strijd om de opvolging van Samaranch. Twee jaar geleden ontving hij van de onderzoekscommissie van het IOC nog een ernstige waarschuwing vanwege diens betrokkenheid bij het omkoopschandaal rond de toewijzing van de Winterspelen van 2002 aan Salt Lake City. Bij het hervormingsproces dat volgde, werd vervolgens een einde gemaakt aan de studiereisjes van IOC-leden aan olympische kandidaat-steden. Kim was voornemens dergelijke reisjes in de toekomst weer toe te staan. Opvallend is dat Willem Alexander daar ook een voorstander van is. "Ik heb zelfs het applaus voor dat plan geïnitieerd. Ik ben altijd tegen het verbod van stedenbezoek geweest. Zelf heb ik op basis van het rapport van de evaluatiecommissie afgelopen vrijdag (toen Peking de Spelen van 2008 kreeg toegewezen, red.) mijn keuze kunnen bepalen, maar als andere IOC-leden daar niet genoeg aan hebben, moeten zij in staat kunnen zijn de steden te bezoeken. Ik zou een voorstel voor gecontroleerd groepsbezoek steunen."
Overigens toonde Willem-Alexander zich verheugd met Jacques Rogge als nieuwe IOC-baas. "Hij was een van mijn twee favorieten. Ik ben ervan overtuigd dat hij een goede voorzitter zal zijn. Het IOC is een groot log schip, waarvan het roer is omgegaan. Hij is de loods die het schip de juiste richting op kan sturen."