De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 17 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Oranje-klanten ontbreken op eerste dag Energis Open

door Dick Springer

   
 

AMSTELVEEN - Het leven van een toernooidirecteur gaat lang niet altijd over rozen, zo merkte Piet van Eijsden de afgelopen dagen. De 'Grote Baas' van het Energis Open, zoals de Internationale Tenniskampioenschappen van Nederland tegenwoordig uit commercieel oogpunt te boek staan, had eerder nog vol trots zijn deelnemersveld, vol aantrekkelijke graveltoppers en Nederlandse favorieten gepresenteerd. Maar gisteren was hij blij dat er na lang zoeken een paar spelers te vinden waren die op de openingsdag van het toernooi ook daadwerkelijk in actie wilden komen. "Heel even vreesde ik dat we pas op dinsdag konden beginnen", aldus Van Eijsden, die zijn humeur niet onder het magere programma van gisteren liet lijden. Daarvoor heeft de dit weekeinde geridderde toernooidirecteur al te veel meegemaakt in 25 jaren 'Dutch Open'.

Natuurlijk had Van Eijsden de toeschouwers gisteren het liefst een spetterende openingsdag voorgeschoteld. "Maar van de 32 deelnemers hebben er geloof ik 32 om een dinsdagstart gebedeld. En in veel gevallen kon ik niet anders dan aan die verzoeken gehoor geven", aldus de 65-jarige toernooidirecteur, wiens woorden door een nadere bestudering van het deelnemersveld worden onderstreept. Tegen de graveltoppers Grosjean (eerste geplaatst) en Corretja (tweede) zegt geen enkele toernooibaas 'nee', wanneer zij om een late start vragen. Al is het maar om te voorkomen dat zij zich uit rancune op de eerste toernooidag uit het toernooi laten timmeren. "Ik verwacht overigens een optimale inzet van de beide toppers, want ik heb een prima bonusregeling met ze getroffen", aldus Van Eijsden, die in de internationale tenniswereld bekend staat om zijn keiharde onderhandelingen: "Belt zo'n manager op en biedt me een middelmatige speler aan voor de som van 25.000 gulden. Niet dus, ik kan wel wat beters met dat geld doen. Hij mag komen spelen, maar dan mooi voor niets."

Het is Van Eijsden ten voeten uit: recht door zee, eerlijk en bereid om het iedereen naar de zin te maken. Zo geeft hij zijn wildcards, door hemzelf steevast 'wilde kaarten' genaamd, vrijwel altijd aan Nederlandse talenten. "Die verdienen in eigen land een kans, en ik moet eerlijk bekennen dat ze mij ook niet vergeten. Ik heb nooit moeite om Nederlanders die zijn doorgedrongen tot de hogere regionen op de ranglijst naar mijn toernooi te halen."

En dus bestaat het deelnemersveld van de Energis Open dit jaar voor een kwart (!) uit Nederlanders, die gisteren allemaal nog van een vrije dag genoten. Van Eijsden: "Siemerink en Wessels moesten terugkomen uit Amerika (toernooi van Newport), Sluiter speelde zondag nog de finale van het Challenger-toernooi in Scheveningen en had gisteren promotieverplichtingen in verband met de Davis Cup. En door de regen op zaterdag speelde Van Scheppingen zondag twee wedstrijden in het kwalificatietoernooi. Die kan ik dus ook niet op maandag programmeren."

Voeg daarbij nog de spelers die op maandag wilden herstellen van een plotseling opgekomen verkoudheid, een pijnlijk enkeltje of gespleten haarpunten en het wordt duidelijk waarom Van Eijsden blij was dat er gisteren op de banen van het Amsterdamse Amstelpark überhaupt nog getennist werd. Door de Rus Mikhail Youzhny bijvoorbeeld, die zomaar Mariano Zabaleta, de finalist van 1999, uit het toernooi sloeg. Waarbij dient te worden aangetekend dat de Rus inmiddels heel wat hoger op de wereldranglijst staat dan Zabaleta. De Argentijn werd nog niet zolang geleden bestempeld als een van de grootste talenten op de Tour, maar moet inmiddels vrezen dat hij altijd 'een van de grootste talenten' zal blijven.

Ook Nikolay Davydenko en Andrei Stoliarov, landgenoten van Youzhny, overleefden de eerste ronde, zodat de Energis Open gisteren vooral een Russische aangelegenheid was. Maar daar komt vandaag, met zeven van de acht Nederlanders in actie Jan Siemerink speelt morgen pas zijn openingspartij ongetwijfeld verandering in. En dan hoort Piet van Eijsden niemand meer klagen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 17 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.