De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 17 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Belgacom bij fusie meer
waard dan groter KPN

Van een onzer redacteuren

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
De Belgische telecommer zou minimaal60% van de aandelen krijgen.
AMSTERDAM - Als de fusie tussen KPN en Belgacom doorgaat, krijgen de aandeelhouders van het grotere KPN toch maar maximaal 40% van de aandelen. Dat heeft de Britse zakenbank HSBC berekend.

Dat betekent dat de Belgische overheid, dat voor de helft eigenaar is van Belgacom, een drie keer zo groot aandeel in het fusiebedrijf zou krijgen dan de Nederlandse overheid, die nog eenderde van KPN in handen heeft.

KPN boekte vorig jaar ruim twee keer zo veel omzet en resultaat voor afschrijvingen en rentelasten als Belgacom, maar de torenhoge schulden van de Nederlandse telecommer drukt de waarde fors.

Toch is HSBC positief over de fusieplannen. Vergeleken bij de andere opties van KPN om zijn schuldenlast terug te dringen, biedt een fusie met Belgacom op de korte termijn de meeste voordelen. "KPN is het meest gebaat bij een overeenkomst waarmee verkoop van bezit of uitgifte van converteerbare aandelen kan worden voorkomen", zo concludeert de Britse zakenbank.

KPN wacht mogelijk een financieel voordeeltje bij de verkoop van het 21%-belang in het Ierse telecombedrijf Eircom. Er ligt namelijk een nieuw, hoger bod van EUR3 miljard op alle aandelen en Eircom heeft zijn aandeelhouders aanbevolen in te gaan op dit voorstel van de Ier O' Brian.

KPN kon gisteren nog niet zeggen of het het advies van Eircom zou opvolgen. Wij hebben het bod met de eventuele voorwaarden nog niet zwart-op-wit binnen", aldus een woordvoerder van KPN.

Een maand geleden accepteerde Eircom het bod van Valentia, een consortium onder leiding van Mediamagnaat Tony O' Reilly. Ook KPN had zijn belang al aan dat consortium aangeboden. Maar volgens de KPN-woordvoerder kent de overeenkomst een aantal ontbindende voorwaarden en is het dus niet onmogelijk om onder de afspraak uit te komen.

Het Valentia-bod bedraagt in totaal EUR2,9 miljard. Dat betekent dat KPN ongeveer EUR605 miljoen zou ontvangen. Maar nu ziet het er dus naar uit dat KPN meer zal krijgen voor de Eircom-aandelen. Als de aandeelhouders akkoord gaan met het nieuwe bod, ontvangt KPN waarschijnlijk zo'n EUR25 miljard meer. Het zou kunnen dat de strijd nog niet gestreden is. Valentia heeft de Eircom-aandeelhouders namelijk gezegd nog even te wachten met het aanbieden van hun aandelen aan de hogere bieder.

Het losbranden van de biedingsstrijd komt het Nederlandse telecomconcern goed uit. KPN is naarstig op zoek naar middelen om de enorme schuldenlast terug te dringen. De Ierse belangen stonden op de lijst van af te stoten niet-kernactiviteiten. KPN wil met de verkoop van diverse belangen nog dit jaar circa EUR5 miljard binnen te halen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 17 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.