De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 17 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Markt blijft UPC dumpen
   
 

AMSTERDAM - De afwachtende houding van beleggers die hun orders uitstellen tot na de bekendmaking van een aantal belangrijke kwartaalcijfers, zorgde gisteren voor lage koersen op het Damrak. Met aandelen UPC wilde niemand afwachten: kwijtraken, desnoods tegen iedere prijs, was hier het motto. De AEX sloot uiteindelijk 1% lager, ofwel 5,64 punten, op 546,89.

UPC was gisteren opnieuw het slechtst presterende fonds, met een koers waar uiteindelijk de honden geen brood meer van lusten. Aan het slot van de handelsdag belandde het telecombedrijf op een absoluut diepterecord van EUR0,95. Eerder op de dag was het bedrijf nog zelfs even drie eurocent minder waard.

Het aandeel werd net als afgelopen vrijdag massaal gedumpt door beleggers. Door deze lage koers komt verwijdering van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq in zicht. Daar is de regel dat als de minimumprijs van het aandeel dertig dagen lang onder de $1 blijft (is nu $0,81), verwijdering uit de notering volgt. Analisten voorzien bovendien dat het bedrijf binnen enkele weken een plaatsje zal krijgen op het Amsterdamse strafbankje van Euronext.

Het strafbankje is bedoeld voor bedrijven die over een structureel negatief eigen vermogen beschikken. Van deze situatie zal naar verwachting aan het eind van het huidige derde kwartaal sprake zijn.

Op een enkel fonds na (in UPC gingen ruim veertien miljoen stukken om; dubbelgeteld), was gisteren sprake van een lauwe handelsdag. "Beleggers nemen een afwachtende houding aan, gezien de belangrijke kwartaalcijfers die er aan zitten te komen". Het gaat daarbij onder andere om de cijfers van bedrijven als Philips, ASML, Nokia en Microsoft. Behalve UPC zag ook Versatel de reeds zwaar gehavende koers nog verder afkalven. Het telecombedrijf verloor 14,3% op EUR10,50. Eveneens voor dit bedrijf komt het strafbankje in zicht.

Aandeelhouders van Philips namen alvast een voorsprong op de naar verwachting slechte kwartaalcijfers die het elektronicaconcern vanmorgen bekend zal maken. De koers van Philips zakte 2,8% EUR29,20.

De financiële waarden namen eveneens af. ABN Amro nam de leiding in dit peloton, met een verlies van 2,6% op EUR20,26. Andere dalers waren Fortis, ING en Aegon.

KPN ontkrachtte gisteren berichten in de Britse pers waarin gesteld werd dat de gesprekken met Belgacom over een mogelijke fusie tussen de twee bedrijven zouden zijn stilgelegd. Volgens de Financial Times zouden de onderhandelingen zijn stopgezet omdat men het niet eens zou kunnen worden over wie de nieuwe onderneming zou moeten gaan leiden. Ook zou de waardebepaling van beide bedrijven problemen opleveren. "De gesprekken gaan gewoon door", aldus een KPN-woordvoerder, die verder niet inhoudelijk op het stuk in de FT wilde reageren.

Bouwbedrijf Heijmans maakte nabeurs bekend het voorgenomen bod op concurrent HBG door te zetten. Eerder had het bedrijf in de baggerstrijd al aangegeven een bod op HBG te overwegen, met als voorwaarde dat het eerdere bod van Boskalis op HBG-baggerdochter HAM gestand wordt gedaan. Heijmans blijft bij die voorwaarde. De aangekondigde joint venture tussen de baggerdochter van HBG en Ballast Nedam wijst Heijmans af.

Softwareleverancier Devote was gisteren de sterkste stijger op het Damrak, met een toename van bijna 17%. De koers van het bedrijf profiteerde van het vriendelijke bod van branchegenoot Ordina , dat aankondigde EUR2,95 over te hebben voor het aandeel. Devote sloot uiteindelijkop EUR2,86. Aandeelhouders van Ordina waren ook te spreken over het aangekondigde (contante) bod, aangezien het bedrijf 0,5% meer waard werd op EUR20,40.

Op de KasAss wordt al enkele jaren gejaagd door de Amerikaanse Bank of New York, zo bleek gisteren. De beursbank wil echter niet ingaan op de avances van de Amerikanen. De beleggers vonden het een aangenaam verhaal en beloonden de bank met een koersstijging van 4,5% op EUR19,95.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 17 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.