De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 17 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ordina wil binnen twee jaar
ruwweg verdubbeling omzet

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Automatiseringsbedrijf Ordina wil over twee jaar één van de drie grootste automatiseerders van Nederland zijn. Daarvoor moet het bedrijf ruwweg in omzet verdubbelen. De eerste stap om die doelstelling te halen werd gisteren gezet met de overname van het noodlijdende hightech-bedrijf Devote.

Daarmee is Devote het zoveelste hightech-bedrijf dat voor een prikje van de beurs wordt gehaald. Bedrijven als KSI en Nedgraphics gingen het Bunniker bedrijf voor.

Ordina biedt EUR2,95 per aandeel Devote. Om een indruk te geven: één jaar geleden kostte een aandeel Devote nog EUR38. Op het hoogtepunt van de internethype wisselden de stukken zelfs voor EUR100 van eigenaar. "Toen zaten we in een markt waar rationele multiples niet meer gelden", vindt bestuurslid Dennis Steen van Devote. In totaal wordt voor Devote zo'n EUR17 miljoen betaald. Dat is 20% meer dan de beurswaarde van afgelopen vrijdag.

De directie van Devote heeft geen moeite met de lage prijs. "Er moest nú wat gebeuren", is de stelling van Steen. "We streven vooral naar continuïteit van de onderneming. Op eigen kracht durf ik de continuïteit van Devote het komende halfjaar niet te garanderen. Met Ordina wel. En: Devote is geen gokkast."

Het bestuur van Devote heeft inmiddels zijn instemming gegeven aan de overname. Daarmee komt al meteen een aandelenpakket van 23% in de handen van Ordina. De rest van het personeel heeft via een stichting 22% in handen. Verder zijn er enkele aandeelhouders met pakketten van enkele procenten. Bestuursvoorzitter Ronald Kasteel van Ordina wil minimaal 95% van de aandelen Devote in handen krijgen. Pas dan kan hij het bedrijf van de beurs halen. Mochten minder aandelen aangemeld worden, zal het bod op Devote worden heroverwogen.

Het over te nemen automatiseringshuis heeft het afgelopen jaar veel last gehad van de tegenvallende economische omstandigheden. Vele klanten stelden investeringen uit. Belangrijker was echter dat door klanten steeds vaker gekozen werd om met minder automatiseerders in zee te gaan. Dat kostte Devote flink wat winstmarge. Het Bunniker bedrijf bleek uiteindelijk te klein om in te kunnen spelen op de snel veranderende markt. Het leidde het afgelopen jaar tot twee winstwaarschuwingen. De laatste dateert van anderhalve week geleden. Devote zal door alle malaise mogelijk pas volgend jaar bijdragen aan de winst van Ordina.

Devote erkende één jaar geleden al dat het een keuze moest maken voor zijn voortbestaan, zegt Steen. Daarbij kon het bedrijf kortweg kiezen uit twee mogelijkheden. Óf een nichespeler worden op de IT-architectuur-markt. Óf aansluiting zoeken bij een bedrijf zodat alle facetten van de ICT-markt aangeboden konden worden. Het werd het laatste. Vorige week kwam Ordina voor het eerst serieus in beeld.

De plannen van Kasteel om Ordina de top-3 van de grootste Nederlandse hightech-bedrijven in te loodsen zijn niet mals. Nu heeft Ordina een marktaandeel in Nederland dat ligt van 5 tot 8%. Dat moet naar 12 tot 15%. Ordina kan dat niet op eigen kracht. Voor die doelstelling zijn acquisities nodig.

Om de overnames, die Kasteel in gedachten heeft, te bekostigen heeft Ordina onvoldoende financiële middelen. Voor één deel van de kosten zal Kasteel daarom een beroep doen op de beurs. De overname van Devote is zo klein dat het uit eigen middelen betaald kan worden. Kasteel heeft echter grotere plannen.

Devote is overigens niet de grootste overname die Ordina ooit heeft gedaan. Dat is het vorig jaar overgenomen automatiseringsafdeling van uitvoeringsinstelling Relan. Tweede grootste overname is ELC. Devote, nummer drie, is wél het eerste bedrijf dat Ordina van de beurs heeft gehaald.

Kasteel is al druk bezig met zijn zoektocht naar overnamekandidaten. "Er zijn veel partijen die zoeken naar de schaalgrootte die wij ze kunnen bieden", denkt de topman. Daarbij kijkt hij vooral naar bedrijven die weinig personeelsverloop kennen. "Het succes van een bedrijf ligt uiteindelijk bij je mensen", vindt Kasteel.

De nobele woorden van Kasteel verhinderen echter niet dat hij het personeelsbestand bij Devote met 15% zal inkrimpen. Dat zijn zo'n 40 medewerkers. De Ordina-voorzitter zal snijden in e-business- en kantoorfuncties. Ook de twee oprichters van Devote maken de overstap naar Ordina niet. Zij gaan wat nieuws doen. "Zolang het maar niets te maken heeft met bestaande Devote-activiteiten", laat Kasteel tot besluit nog fijntjes weten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 17 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.