De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 17 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurswijsheid gewijzigd

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) verwerpt het aloude beursgezegde 'sell in may and go away, but remember to be back in september'. Augustus is volgens het CBS de maand waarin aandelen verkocht dienen te worden. Begin oktober is het goede moment om weer in te stappen.

Statistici van het CBS onderzochten de dagcijfers van de CBS-herbeleggingsindex vanaf 1980 en concludeerden dat op 20 augustus aandelen hun top bereiken en op 5 oktober hun dieptepunt. Verkopen dus in augustus en kopen in oktober.

Beleggers die volgens het oude gezegde hun geld investeerden, liepen volgens het CBS tussen 1980 en 2000 op jaarbasis 6,1% rendement mis. Aandelen kopen op basis van de nieuwe beurswijsheid pakte volgens het CBS een stuk beter uit.

Aandeelhouders die in deze periode hun portefeuille in augustus verkochten om vervolgens begin oktober opnieuw in te stappen haalden gemiddeld 2,6% meer rendement dan de beleggers die niets deden. Overigens wijst het CBS er wel op dat "in het verleden behaalde rendementen geen garantie bieden voor de toekomst."

Onderzoeker bij ING Barings Ruurd Haan heeft zo zijn bedenkingen bij het onderzoek van het CBS. "Met dit soort zaken moet je naar de lange termijn kijken. In de periode vanaf 1980 hebben we voornamelijk een 'Bull market' gekend waarin de aandelen flink zijn gestegen. Voor een goed gemiddelde is een periode vanaf 1965 realistischer."

Kijkend naar de periode vanaf 1965 moet volgens Haan eind mei de aandelen van de hand gedaan worden om eind november weer in te stappen.

Of aandeelhouders profijt kunnen hebben van het onderzoek hangt volgens Haan af van hun zitvlees. "Je moet zeker 5 jaar volgens een theorie beleggen wil je weten of het werkt. Het is maar de vraag of beleggers volhouden wanneer de theorie een jaar niet heeft gewerkt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 17 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.