De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 17 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Top Pakistan-India mislukt

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 23kb)
Een separatist uit Kashmir wordt geboeid afgevoerd door een Indiase politieagent in Magam, nabij Srinagar. (Foto: AP)
AGRA - De leiders van India en Pakistan hebben de hooggespannen verwachtingen tijdens hun driedaagse topontmoeting niet kunnen waarmaken.

De Pakistaanse president Pervez Musharraf verliet India gisteren zonder tot een gezamenlijke slotverklaring te zijn komen met de Indiase premier Atal Behari Vajpayee.

Het dispuut over de omstreden provincie Kashmir gooide opnieuw roet in het eten. India en Pakistan, inmiddels kernmachten, hebben in het verleden al twee oorlogen uitgevochten over het Himalaya-gebied. De afgelopen drie dagen vielen tijdens gevechten in Kashmir meer dan 80 doden.

Pakistan legde gisteravond de schuld van het ontbreken van een gezamenlijke slotverklaring bij India. "Musharraf wachtte op een Indiase reactie op het ondertekenen van de verklaring. Toen die niet kwam, heeft de president besloten te vertrekken", aldus een woordvoerder. Een woordvoerster van de Indiase regering was optimistischer. "Het begin van de reis is gemaakt, maar de bestemming van een gezamenlijke slotverklaring werd niet bereikt".

De eerste top in twee jaar tijd was hoopgevend van start gegaan. In Agra, in de schaduw van de wereldberoemde Taj Mahal, spraken Vajpayee en Musharraf elkaar vier keer zeer intensief. Pakistan stond er echter steeds op dat het omstreden gebied in de Himalaya als hoofdpunt op de agenda werd geplaatst. India drong aan op vertrouwenwekkende maatregelen. Ondanks optimistische geluiden uit beide kampen, konden beide leiders uiteindelijk niets substantieels op papier zetten. Wel werd op de eerste dag afgesproken dat Vajpayee voor een ontmoeting naar Islamabad zal komen.

Het overwegend door moslims bewoonde Kashmir, dat aan de noordgrens van beide aartsvijanden ligt, werd aan het Hindoeland India toegewezen nadat beide landen in 1947 onafhankelijk werden van het Verenigd Koninkrijk. 'Vrijheidsstrijders' in Kashmir hebben sindsdien materiële en morele steun van het moslimland Pakistan gekregen. Beide landen controleren nu een deel van het gebied. India heeft steeds geweigerd Kashmir als een internationaal probleem te bespreken.

"Ik blijf op Kashmir hameren. Jullie blijven praten over grensoverschrijdend terrorisme en vertrouwenwekkende maatregelen", zei president Musharraf gisteren tegen Indiase journalisten. "Maar wat is vertrouwen wekken? Vertrouwen wekken is een oplossing voor Kashmir vinden." Voor Pakistan zou een Indiase erkenning van Kashmir als probleem, dat beide landen moeten oplossen, al een politieke overwinning zijn.

Militante groeperingen die strijden tegen de 'Indiase bezetting' van Kashmir lieten gisteren weten dat na het mislukte overleg alleen een gewapende oplossing mogelijk is om het conflict-Kashmir te beëindigen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 17 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.