DEN HAAG - Alle openbare gebouwen in Nederland worden in de toekomst onderworpen aan een soort APK-keuring, waarbij wordt getoetst hoe het met de brandveiligheid is gesteld. Gebouwen die aan alle eisen voor een gebruiksvergunning voldoen, krijgen alvast een 'veiligheidskeurmerk', zodat bezoekers kunnen zien dat de eigenaren niet in overtreding zijn.
Veel gemeenten kampen momenteel nog met enorme achterstanden bij de afgifte van deze vergunningen. Eigenaren van goedgekeurde gebouwen komen straks versneld in aanmerking voor deze benodigde papieren.
Verder komt er bij de ingang van de voor iedereen toegankelijke gebouwen in de toekomst een bordje te hangen waarop wordt aangegeven hoeveel mensen er volgens de vergunning naar binnen mogen en wanneer het gebouw voor het laatst op brandveiligheid is gecontroleerd.
Dat zijn twee belangrijke maatregelen die het kabinet wil nemen om rampen zoals de cafébrand in Volendam, waarbij dertien doden vielen, in de toekomst te voorkomen. In totaal gaat het om het invoeren van vijftig actiepunten die door de commissie-Alders, die de cafébrand onderzocht, vorige maand zijn aanbevolen.
Gemeenten die nog niet van een deugdelijk rampenplan zijn voorzien, krijgen tot eind dit jaar de tijd om alsnog een dergelijk plan op te stellen, zo kondigde staatssecretaris Gijs de Vries (Rampenbestrijding) gisteren aan.
"Het hele systeem van de brandveiligheid is nu te vrijblijvend. Dat is ook de reden om het toezicht en de regels flink aan te scherpen", aldus De Vries, die erop wijst dat de eigenaren van bijvoorbeeld cafés en discotheken ook een eigen verantwoordelijkheid hebben.
"In het rampcafé in Volendam mochten tachtig mensen naar binnen, maar het waren er driehonderd, en alle nooduitgangen waren geblokkeerd", zo geeft De Vries aan.
Verder onderzoekt het kabinet of het aantal plaatsen in het Groningse brandwondencentrum moet worden uitgebreid van tien naar twintig bedden. Minister Borst (Volksgezondheid) zal met de buitenlandse brandwondencentra afspraken maken over de opvang van Nederlandse slachtoffers bij rampen.
Daarnaast is het de bedoeling dat de inspectie Brandweerzorg en Rampenbestrijding de bevoegdheid krijgt om alle gebouwen te onderzoeken op het overtreden van bouwregels. Nu mag de inspectie alleen woningen onder de loep nemen. Eveneens krijgt de inspectie straks de taak om te toetsen of elke gemeente zich wel voldoende bezighoudt met de rampenbestrijding.