De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 17 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  HERMANS LAATSTE TRIP
   
 

- Herman Brood had gevraagd om een feestje en dat kreeg hij. Een feestje waarbij de bezoekers continu heen en weer werden geslingerd tussen heftige emoties. Er werd vreselijk gelachen en dito gehuild. Er werd gedronken, gegeten en hasj gerookt. Er was ruige rockmuziek en er werd prachtig gesproken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 31kb)
De zelfbeschilderde begrafenisauto van Herman Brood.
Na een indrukwekkende dienst werd Brood vanuit poptempel Paradiso in een door hemzelf beschilderde blauwe Plymouth naar Westgaarde gereden, waar hij werd gecremeerd.

Tijdens de plechtigheid in het crematorium werd een nog nooit uitgebrachte, door Herman Brood gezongen cover van Frank Sinatra's I did it My Way gedraaid. Het nummer werd op datzelfde moment uitgezonden door twaalf radio- en televisiezenders.

'Keuze van Herman Brood was moedig'

Op indrukwekkende wijze is gisteren in Amsterdam afscheid genomen van de Nederlandse legende Herman Brood. Honderden familieleden en vrienden hadden zich in de poptempel Paradiso verzameld om de rock-'n-roll-junkie uit te zwaaien.

Buiten Paradiso stond een mensenmassa van ongeveer duizend fans, die uit alle hoeken van het land kwamen. Zij zagen niets, maar bleven desondanks twee uur lang staan om Herman de laatste eer te bewijzen. De videoschermen waarop de fans de bijeenkomt zouden kunnen volgen, stonden er niet omdat de Amsterdamse gemeentebestuurders meenden dat een herdenkingsdienst een privé-aangelegenheid is.

En dat was jammer, want binnen in Paradiso werd het een onvergetelijke bijeenkomst. Spetterend waren de optredens van André Hazes, Hermans eigen bandleden van Wild Romance en Candy Dulfer. Hartverscheurend was de speech van Hermans Haagse vriend Bart Chabot en ontroerend de zang, dans en woorden van Hermans dochters Brenda, Lola en Holly en vrouw Xandra.

Jules Deelder hield het, zoals beloofd aan Herman, kort maar wel krachtig en Hermans lievelingscabaretier Hans Teeuwen zorgde voor een vrolijke noot door Hermans hit Saturday Night om te dopen in een geheel eigen versie: Saturday Night, waar de meissies zijn. "Ik draag al mijn toekomstige cd's op aan Herman, dus iedere echte fan van Herman moet straks mijn cd's gaan kopen," aldus Teeuwen.

Herman (54) zocht vorige week woensdag zelf zijn dood op door van het dak van het Hilton-hotel in Amsterdam te springen. "Moedig" vond iedereen in Paradiso dat. "Mijn vader was in alles groot," zei dochter Lola Brood (16) in tranen. "Klein sterven wilde hij niet. Ook dat moest groot. In het begin was ik daarvan geschrokken. Nu begrijp ik het."

En tegen haar vader die in een met bloemen bezaaide kist op het podium stond: "Vaak heb ik gevraagd of je niet minder kon drinken omdat dat beter voor je zou zijn. Nu begrijp ik dat dat niet kon..."

Volgens Jules Deelder was Herman halverwege zijn val van het Hilton-hotel al zo geschrokken dat hij uit zijn lichaam was gestapt. Vriend Chabot was het daarmee eens. "We herdenken zijn stoffelijk overschot, maar zijn ziel zal altijd voortleven."

Hermans vriend en manager Koos van Dijk ontpopte zich gisteren als de grote steun en toeverlaat en organisator van het herdenkingsfeest. Maar ook hij bezweek af en toe in het bal der emoties en moest dan even, overmand van verdriet, gaan zitten en steun zoeken bij vrienden en familieleden.

Bij gebrek aan schermen zochten veel fans gistermiddag hun heil in cafés om daar de live-uitzending van de lokale zender AT5 over de herdenkingsbijeenkomst te volgen. Ook bij Westgaarde, waar Herman na de bijeenkomst in Paradiso in besloten kring werd gecremeerd, waren vele fans bijeen geschaard.

Applaus

Toen de bijeenkomst in Paradiso even voor vier uur was afgelopen en de gasten naar buiten liepen, werd de menigte aldaar uitzinnig. Een enkeling begon te huilen. Fotografen verdrongen zich om een plaatje te maken van de kist. Ook Broods weduwe Xandra werd onthaald op gejuich, applaus en een fluitconcert, wat zij beantwoordde met handkusjes naar het publiek.

Onder luid gejuich van de fans en een regen van bier werd de kist met Herman in een door hemzelf beschilderde auto van Paradiso naar Westgaarde gereden.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 17 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.