DEN HAAG - Verschillende mensen zijn ziek geworden na een duik te hebben genomen in een van de Nederlandse binnenwateren. Door onder andere de aanwezigheid van giftige blauwwieren ontstaan huidirritaties, hoofdpijn, misselijkheid en diarree.
De provincies waarin de desbetreffende wateren zich bevinden, hebben dan ook maatregelen genomen door borden te plaatsen met daarop een zwemwaarschuwing.
In Zuid-Holland wordt afgeraden te zwemmen in de Binnenmaas in de Hoeksche Waard waar veel blauwwier is, wat gezondheidsklachten heeft opgeleverd. Daarnaast heeft de provincie Zuid-Holland een onderzoek ingesteld naar de slechte kwaliteit van het water in het Brielse meer. Een echte waarschuwing geldt hier echter nog niet.
Zwemmersjeuk
In Noord-Holland kan het Binnenmeer/Kennemerstrand bij Velsen beter door zwemmers worden gemeden. Hier huist een parasiet, die zwemmersjeuk veroorzaakt. Deze huidirritatie, die gekenmerkt wordt door rode bultjes, gaat vanzelf over, maar kan langer dan een week duren.
In de provincie Gelderland is het verboden een duik te nemen in het Uddelermeer bij Uddel. Evenals in de Binnenmaas zijn ook hier grote concentraties blauwwieren aanwezig.
In Limburg is het verstandig niet te badderen in de ontzandingsplas aan de Dorperheideweg in Arcen in verband met zandzuigen, grote diepteverschillen en koudestromingen. Tenslotte is in Noord-Brabant het openluchtzwembad De Kuil in Prinsenbeek gesloten vanwege een slechte bacteriologische waterkwaliteit.
Controle
Hoeveel mensen er precies ziek zijn geworden door het zwemmen in een van de wateren is niet duidelijk. "De één ziekt thuis uit. De ander gaat naar de huisarts. Als die meerdere gevallen binnenkrijgt, neemt hij contact op met de GGD. Die leggen het vervolgens bij ons neer, waarna wij het water controleren", aldus een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland.
Het verbaast hem niet dat de blauwwier momenteel weer gezondheidsklachten veroorzaakt. "Als het water warmer wordt, sterft de blauwwier af en laat een groene giftige brij achter op het wateroppervlak. Dat gebeurt vooral in ondiepe plassen, omdat de temperatuur van het water daar sneller stijgt", licht de woordvoerder toe.
De blauwwier is echter gemakkelijk te herkennen. "Het lijkt op een olieachtige vlek en stinkt enorm. Maar ook jachthavens en plaatsen waar veel watervogels zitten, kunnen beter worden gemeden. Die wateren zijn vervuild en daardoor kunnen mensen eerder iets oplopen." |