De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Peking krijgt
Olympische
Spelen 2008

Van onze verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Vreugde in de Chinese hoofdstad (Foto: REUTERS)
MOSKOU - Een van de oudste steden van onze beschaving krijgt het meest klassieke sportevenement onder haar hoede. Het moest er eens van komen: Peking heeft gisteren in de herkansing, na de nederlaag in 1993 tegen Sydney voor het jaar 2000, de Olympische Spelen van 2008 toegewezen gekregen.

Scheidend IOC-president Samaranch maakte dit na een geheime stemming bekend. De Chinezen wonnen het van Parijs, Toronto, Osaka en Istanboel.

"We zullen ons openstellen voor de wereld", zei delegatieleider Wang Wei. Misschien gaf het IOC-congres daarom wel zijn steun: jarenlang was China een mysterie, maar de laatste tien jaar presenteert het zich meer en meer internationaal.

Het gastland voor 2008 is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende sportnaties. De evaluatiecommissie van het IOC, die de kandidaat-steden uitvoerig inspecteerde, was niet voor niets lovend. Er bestond geen twijfel over dat Peking prachtige Spelen kan organiseren. De mensenrechtensituatie is tijdens de IOC-sessie niet aan de orde geweest; eerder was de leden op het hart gedrukt een eigen afweging te maken.

Peking wil de Spelen van 15 juli tot 1 augustus houden. De stad zal 37 olympische gebouwen huisvesten. Zestien bestaan al, vijftien zijn in aanbouw en zes moeten nog worden gerealiseerd.

Verbetering

IOC-lid prins Willem-Alexander heeft wel degelijk zijn stem uitgebracht; hij heeft zich niet van stem onthouden, zoals eerder werd geopperd. Premier Kok maakt zich niet druk over de voorkeur van de kroonprins: "Dat gaat verder ook niemand wat aan." Wel heeft de prins van tevoren "politieke ruggespraak" met minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Vliegenthart (Sport) gehouden, aldus Kok.

De premier wilde zich niet uitlaten over de voors en tegens van Peking. Wel hoopt hij dat de mensenrechtensituatie zal verbeteren: "Ze staan nu in de etalage van de wereldgemeenschap."

"Ik ben hier wel gelukkig mee", aldus IOC-lid Anton Geesink. "We konden twee kanten op met Peking: we konden nee zeggen vanwege de mensenrechten, anderzijds kunnen we door de toezeggingen ook concreet meewerken aan het verbeteren daarvan." Zijn collega Hein Verbruggen steunt hem daarin. Overigens deden beiden geen uitspraken over hun stemgedrag.

Voormalig staatssecretaris van Sport, Erica Terpstra, reageerde met "gemengde gevoelens". "Het is heel moeilijk in te schatten wat de consequenties zijn. Misschien heeft het eenzelfde effect als in Seoel 1988. De Spelen daar hebben zeker voor beter contact en meer openheid gezorgd." Terpstra, deel uitmakend van het bestuur van NOC*NSF en van het Europees Olympische Comité, had als gast geen stemrecht in de vergadering.

Staatssecretaris Vliegenthart zei: "We volgen China kritisch. Deze uitverkiezing zal de aandacht vanuit de wereld alleen maar vergroten. Er komt een invasie van mensen. Dat kan een positieve bijdrage aan de ontwikkelingen leveren."

Ook de Tweede Kamer hoopt dat de Spelen zullen bijdragen aan verbetering van de mensenrechten. "Peking is nu moreel verplicht het blazoen te zuiveren", stelt D66-Kamerlid Hoekema.

CDA'er Verhagen gelooft dat het evenement als hefboom kan werken. In een eventuele sportboycot ziet hij niets: "Dat werkt contraproductief." PvdA-woordvoerder Koenders geeft Peking het voordeel van de twijfel, "mits die keus de komende zeven jaar wordt benut om de mensenrechtensituatie te verbeteren."

VVD'er Weisglas hoopt dat de honderdduizenden bezoekers die voor en tijdens de Spelen China zullen bezoeken, het land opener zullen maken.

Amnesty International maande de Chinezen in een officiële verklaring tot verbetering van de mensenrechtensituatie. De Tibetaanse regering in ballingschap was uiterst teleurgesteld over de toekenning. "De situatie voor de Chinese bevolking is uiterst slecht. Willekeurige arrestaties, folteringen, gebrek aan vrije meningsuiting, geen vrijheid van godsdienst: hoe is het mogelijk dat de Olympische Spelen in Peking worden gehouden?" vroeg de organisatie Human Rights in China vast.

In Peking zelf gingen honderdduizenden de straat op, waarna een waar volksfeest ontstond. Honderden Chinezen uit heel Nederland trokken gisteravond naar Rotterdam voor een spetterend feest met vuurwerk.

Zie verder Telesport

• De olympische ringen tonend, vieren de artiesten van het Groot Chinees Staatscircus Zensation feest nu hún Peking de Olympische Spelen in de wacht heeft gesleept. Aan de vooravond van de wereldpremière van hun voorstelling in Carré toostten zij met een glaasje champagne op het goede nieuws. FOTO: MARIO NAP




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.