AMSTERDAM - De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) gaat tussenpersonen die zonder vergunning beleggingsadviezen geven, harder aanpakken. Overtreders worden zwaar beboet. Zonodig worden zij geschrapt uit het register. Volgens de STE neemt het aantal overtreders toe. De beurswaakhond zegt desnoods de wettelijke regels aan te zullen scherpen.
Het zijn voornamelijk (assurantie)tussenpersonen die volgens de toezichthouder in toenemende mate verboden beleggingsadviezen geven aan hun cliënten. Afnemende inkomsten uit de verkoop van levensverzekeringen (een gevolg van het nieuwe belastingstelsel waardoor de aanschaf van dit soort producten fiscaal minder aantrekkelijk wordt) zou hiervoor de reden zijn.
De tussenpersonen, bij de STE geregistreerd als zogeheten 'cliëntenremisiers', geven beleggingsadviezen terwijl zij uitsluitend gerechtigd zijn om klanten aan te brengen bij een effecteninstelling of een beleggingsfonds. Voor het aanbrengen van klanten krijgen zij een beloning van de betreffende instelling.
In de praktijk blijkt dat veel tussenpersonen zich niet aan de regels houden, door namens klanten opdracht te geven tot effectenorders of zelfs geld van hen in beheer te houden. Voor deze transacties krijgen zij opnieuw een beloning. Met het verstrekken van een beleggingsadvies of zelfs opdracht geven tot koop of verkoop van aandelen overtreedt de tussenpersoon de Wet toezicht effectenverkeer (Wte).
Ook zou in advertenties van cliëntenremisiers vaak misleidende informatie staan over de beperkte omvang van diens rol. De toezichthouder kondigt aan eveneens hiertegen strenger op te zullen treden. "De controle van cliëntenremisiers heeft hier de hoogste prioriteit", verduidelijkt een woordvoerder.
Overtredingen van de reclameregels worden bestraft met boetes tot 20.000. Effectenbemiddeling zonder vergunning, komt de tussenpersonen op een boete van 192.000 te staan. Behalve het opleggen van een boete kan de STE eveneens besluiten om de persoon in kwestie te schrappen uit het register van cliëntenremisiers. Het aanbrengen van beleggingsklanten wordt hem daarmee onmogelijk gemaakt.
De STE zegt ook de beleggingsinstellingen waar de cliëntenremisiers mee samenwerken beter in de gaten te zullen houden. "De instellingen dragen zelf verantwoordelijkheid voor het naleven van de regels", aldus een STE-woordvoerder.
Beleggingsinstellingen blijken volmachten af te geven aan cliëntenremisiers, die daardoor kunnen beleggen met het vermogen van hun klant. Maar aangezien de betreffende vermogensbeheerders niet over de benodigde vergunningen van de STE beschikken, is in zo'n volmachtconstructie ook de betrokken effectenbank in overtreding.
Van een dergelijke situatie zou sprake zijn geweest bij Bank Labouchere, althans dat stellen een drietal klanten van de bank die bij Labouchere onlangs mede om deze reden een schadeclaim van 2,2 miljoen indienden. De bank ontkent de aantijging. Volgens een woordvoerder was de betreffende volmachthouder niet beroepsmatig actief en derhalve ook niet vergunningplichtig. "Wij letten bij volmachten juist scherp op de aanwezigheid van de benodigde vergunningen", aldus de woordvoerder.
De STE is momenteel bezig met een evaluatie van de regels met die betrekking hebben op de rol van cliëntenremisiers. "Mogelijk worden de betreffende wetsregels in de toekomst aangescherpt", aldus de toezichthouder.