De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Economische groei in
ons land holt achteruit

Van onze economische redactie

   
 

VOORBURG - De economische groei in ons land loopt veel sneller terug dan nog geen twee maanden geleden werd voorzien. In het eerste kwartaal van dit jaar bleef de groei op een magere 1,6 procent steken. Dat is het laagste niveau sinds het laatste kwartaal van 1993 en nog niet eens de helft van de gemiddelde groei van 3,9 procent die vorig jaar werd bereikt.

Dat blijkt uit cijfers die gisteren door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend werden gemaakt. Twee maanden geleden ging het CBS op grond van voorlopige cijfers nog uit van een toen al als fors lager ervaren groei van 2 procent. Dat blijkt nu dus nog een stuk ongunstiger uit te vallen.

Uitvoer

Het groeitempo loopt niet alleen terug bij de binnenlandse consumptie, maar ook bij de uitvoer. De groei van de productie valt over vrijwel de gehele linie lager uit dan in eerdere kwartalen. Dat is het resultaat van een beperkte groei in de industrie, in combinatie met stagnatie in de bouw en een forse daling in de landbouw.

Ook de commerciële diensten (handel, horeca, vervoer, financiële en zakelijke dienstverlening), tot voor kort de aanjagers van de florissante economie, zien de groei nu stevig inzakken. Dit geldt met name voor de financiële en zakelijke dienstverlening, die de groei achteruit zag hollen van 5 procent gemiddeld in 2000 tot 2,5 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Alleen de niet-commerciële dienstverlening (overheid, onderwijs, zorg) wist de groeicijfers van de afgelopen kwartalen vast te houden.

De consument is voorzichtiger met zijn uitgaven en dat heeft zijn weerslag op de economische groei. De bestedingen lagen in het eerste kwartaal van dit jaar slechts 1,4 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2000. Over het hele vorige jaar was er nog een groei van gemiddeld 3,9 procent.

De bestedingen aan duurzame goederen waren in het eerste kwartaal zelfs lager dan een jaar eerder, vooral als gevolg van de grote daling van de verkoop van personenauto's. Het enige lichtpuntje daarbij is dat deze teruggang voor een belangrijk deel kan worden verklaard uit de btw-verhoging per 1 januari 2001. Om die te ontlopen deden veel consumenten hun grote aankopen al in het laatste kwartaal van vorig jaar. Als de autoverkopen buiten beschouwing worden gelaten, loopt de consumptiegroei in het eerste kwartaal op tot bijna 3 procent.

De groei van de uitvoer liep terug van ruim 9 procent gemiddeld in 2000 tot 6,6 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. De uitvoer is aan het eind van het kwartaal ook negatief beïnvloed door de mond- en klauwzeercrisis.

Zie ook De Financiële Telegraaf



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.