AMSTERDAM - Nederlands hoogste brandweerorganisatie, het NIBRA, waarschuwt jonge vakantiegangers voor levensgevaarlijke situaties in met name Spaanse, Portugese, Italiaanse en Franse discotheken. De tienduizenden jongens en meisjes die dezer dagen naar zuidelijke landen afreizen en daar een van de vele danspaleizen bezoeken, moeten volgens het NIBRA hun eigen verantwoordelijkheid nemen. "Let op de nooduitgangen en controleer of die open gaan. En laat je vooral niet verleiden een disco te bezoeken die overvol is", aldus woordvoerder Lex Schuijer.
Uit een grootschalig internationaal veiligheidsonderzoek dat in opdracht van de Nederlandse Consumentenbond werd uitgevoerd, bleek enkele jaren geleden al dat tientallen discotheken in Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk onverantwoord veel bezoekers binnenlaten.
Dikwijls worden brandgevaarlijke materialen gebruikt. Personeel is niet op incidenten voorbereid. Bovendien zijn er te weinig vluchtwegen en de nooduitgangen die er wel zijn, zijn niet verlicht, te nauw of geblokkeerd. Bij brand of een grote vechtpartij zitten bezoekers als ratten in de val.
Hoewel de resultaten van het Europees onderzoek onmiddellijk aan de lokale brandweercommandanten zijn gerapporteerd, gaan NIBRA noch de Consumentenbond ervan uit dat er ingrijpende maatregelen zijn genomen.
"We zijn niet optimistisch", stelt zegsman Schuijer. "De veiligheidsnormen in zuidelijke landen zijn minder strikt dan in ons land. Onze jongeren moeten daarom zelf opletten. Als het in een dansgelegenheid onverantwoord vol is, moeten ze weggaan."
Europese controleploegen die 50 discotheken in zuidelijke landen bezochten, stuitten op gevaarlijke situaties. Zo wordt de bezoekerslimiet vanwege de grote economische belangen vaak met voeten getreden. In een danstent met een capaciteit van 400 worden rustig 1000 mensen gepropt.
Bovendien zijn de vluchtwegen onverantwoord lang. In Nederland is de afstand van het midden van een disco naar de dichtstbijzijnde nooduitgang hooguit 30 meter. Daarbij wordt er namelijk rekening mee gehouden dat mensen in geval van paniek, bijvoorbeeld bij brand, een meter per seconde afleggen en 30 seconden hun adem kunnen inhouden. In het buitenland is de ontsnappingsroute veel langer, soms wel 80 meter.