UTRECHT - "Ik word een beetje zenuwachtig van alles wat ik hier om me heen zie", reageert Laurus-topman Ole van der Straaten op de de vele camera's die op hem gericht zijn. Donderdag 12 juli, de dag van de waarheid voor het geplaagde supermarktconcern. Een veel te kleine tent op een industrieterrein in Utrecht doet dienst als decor voor de 'show' van de Laurus-topman. "We zijn te hard van stapel gelopen."
De vaderlandse pers, uitgerukt uit alle uithoeken van het land, hunkert duidelijk naar uitleg van deze bestuursvoorzitter. Stopt Laurus met de ombouwoperatie naar Konmar? Of is deze misschien vertraagd? Blijft er toch een tweede formule naast Konmar bestaan? Heeft Peter Stuyts, tot deze week de tweede man van het supermarktconcern, daadwerkelijk geld en reizen van leveranciers aangenomen? Van der Straaten liet zich niet van de wijs brengen en gaf zoals we inmiddels van hem gewend zijn vol zelfvertrouwen, maar soms ook een beetje schuldbewust antwoord op de vragen; of beter gezegd op het merendeel ervan.
Over de exacte reden van het vertrek van Stuyts bleef hij ook gisteren geheimzinnig. "Dat is nou eenmaal de afspraak die we met zijn advocaat hebben gemaakt." Om na alle negatieve berichtgeving, die overigens niet ontkend werd door het concern, toch nog iets positiefs te zeggen, noemt Van der Straaten zijn voormalig rechterhand een eerste klas retailer. "Ik had 'm vandaag hier graag naast me gehad."
"Oké, nu over naar de Konmar-formule", vervolgt de bestuursvoorzitter. "We zijn te hard van stapel gelopen", geeft hij toe. De eerste vijf weken hebben de winkels die toen open waren een omzetdaling van 8% laten zien. "Een enorme tegenvaller. Hoe dit kon gebeuren? We waren te veel gericht op de strijd met de concurrentie en zijn daarbij de prijsstelling van de oude formules uit het oog verloren", verklaart hij. Om er nog aan toe te voegen: "Dat was heel dom."
Inmiddels heeft Laurus waar het gaat om het prijsniveau het roer omgegooid. De reclamespotjes zijn aangepast. Werd de eerste weken vooral over het "ongekende service-niveau" gecommuniceerd, nu is het prijs, prijs, prijs waar het in de spotjes om draait. Hiermee hoopt de supermarktonderneming de klanten die ze in de eerste weken zijn kwijtgeraakt weer terug te winnen. Of het prijsagressieve beleid daadwerkelijk zijn vruchten heeft afgeworpen, weet Van der Straaten niet. Duidelijk is wel dat de omzetgroei in de inmiddels 103 Konmar-filialen is gestegen tot 12%.
De topman blijft dan ook vasthouden aan de vorig jaar afgegeven groeidoelstelling van 20% in 2003. "Dus alle geruchten in de media over een vertraagde ombouw of zelfs het volledig stopzetten van de operatie hoop ik hiermee uit de wereld te hebben geholpen. We gaan door en het wordt een succes", verzekert de bestuursvoorzitter met zijn bekende glimlach vol zelfvertrouwen.
De kracht van de boodschap zit duidelijk in de herhaling, lijkt Van der Straaten te denken. Hij beloofde gisteren dan ook maar weer eens dat eind 2003 Nederland 800 Konmar-winkels telt. Eind dit jaar zijn er ruim 200 supermarkten omgebouwd. "Ook zijn we dan van 6 naar 3 winkelformules gegaan, zijn er van de 15 nog maar 5 distributiecentra over en hebben 5 van de 8 kantoren de deuren gesloten."
De uitleg van de bestuursvoorzitter tijdens de bijeenkomst wierp gisteren duidelijk vruchten af. De koers van het aandeel schoot ruim 10% omhoog. "Dit zijn de eerste positieve signalen na een heel diep dal", stelt analist John Ebbing van Theodor Gilissen Bank, die zelf ook weer meer vertrouwen in het bedrijf heeft gekregen.
"Half mei, toen de eerste 15 winkels open gingen, leek de operatie één groot succes te worden", zo herinnert Ebbing zich. Slechts twee weken later was de kritiek niet van de lucht. Met als resultaat dat het aandeel volledig instortte. Maar liefst 20% moest Laurus inleveren. De analist denkt dat mede door de sterke uitstraling en het standvastige karakter van de bestuursvoorzitter de belegger maar ook de consument nu weer vertrouwen begint te krijgen in de nieuwe Konmar. "Maar, ze hebben nog een hele lange weg te gaan", zo relativeert hij.
Naast alle ontboezemingen kon Van der Straaten ook melden dat volgens plan 94 Laurus-winkels zijn verkocht, en wel aan concurrent Sperwer. Het zijn allemaal kleine supermarkten met een lage omzet per week. "Een deel van deze ondernemers wilde niet mee naar de nieuwe formule en een andere groep vond het gezien de lage omzet simpelweg te duur om de reorganisatie uit te voeren", zo geeft de topman toe.