ZOETERMEER - De werkloosheid in Nederland zal na eind volgend jaar weer gaan stijgen. Dat is het gevolg van een lager uitvallende economische groei, waardoor de werkgelegenheid minder snel stijgt dan de afgelopen jaren het geval was. Deze sombere voorspelling werd gisteren naar buiten gebracht door Arbeidsbureau Nederland.
Deze trend kan alleen worden gekeerd als de economische groei versnelt tot 3,5 procent, maar dat is weinig waarschijnlijk. Arbeidsbureau Nederland gaat bij zijn voorspelling voor dit jaar uit van een groei van 2,65 procent. Volgend jaar zal dat zijn teruggelopen tot 2,25 procent.
Momenteel zit 7 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Dat zal tot eind 2002 nog dalen tot 6 procent, maar dan is het afgelopen en zal de werkloosheid weer een stijgende lijn gaan vertonen. Het aantal banen zal dit jaar nog met 115.000 toenemen en volgend jaar met 105.000. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen er nog sprake was van een groei met 180.000 banen.
Hoewel er momenteel minder nieuwe banen zijn, wisselen nog steeds veel mensen van werkgever. Daardoor zullen zowel dit jaar als volgend jaar een kleine 900.000 vacatures moeten worden vervuld. Dat is wel 10 procent minder dan vorig jaar toen het om een recordaantal van een miljoen vacatures ging.
De vergrijzing slaat ook toe onder de werkzoekenden. Eind dit jaar zal naar verwachting van Arbeidsbureau Nederland een 'magische grens' worden overschreden, omdat dan meer dan de helft van de werkzoekenden ouder dan veertig jaar zal zijn.
Steeds meer mensen vinden werk via kleine baantjes van soms minder dan twaalf uur per week. Ook het opzetten van een eigen bedrijf blijkt voor velen een aantrekkelijk perspectief. De komende jaren zullen er gemiddeld steeds 22.500 nieuwe zelfstandigen bijkomen.
De grootste banengroei zit in de commerciële dienstverlening zoals horeca, catering, ict, telecom en milieudiensten. Deze vijf sectoren zijn de komende twee jaar goed voor 60.000 extra banen. Daarentegen daalt het aantal banen in onder meer de voedings- en genotmiddelenindustrie, de textiel- en leerbranche, de chemie en aardolie, de elektronica en de nutsbedrijven.