De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Pyrrhusoverwinning voor
concurrenten Microsoft

Van een onzer redacteuren

   
 

AMSTERDAM - Een pyrrhusoverwinning. Voor de concurrentie lijkt dat de beslissing van Microsoft om na een rechterlijke uitspraak toch toe te geven aan hun eis om het computerbesturingssysteem Windows toegankelijk te maken voor derden.

Microsoft's macht is intussen al zo groot, dat het 'genereuze aanbod' weinig meer zal uithalen, zo menen deskundigen. Voor de concurrenten van het grootste softwareconcern ter wereld dus een pyrrhusoverwinning: de tegenstander is intussen al dusdanig verzwakt dat men weinig meer met een overwinning opschiet. Een schijnoverwinning dus.

Microsoft nam zijn besluit om het computerbesturingssysteem Windows voortaan open te stellen na een uitspraak van de Amerikaanse rechter. Die was van mening dat het concern de concurrentie op onwettig wijze tegenwerkt.

Dat zou nu dus afgelopen zijn, althans op het gebied van de besturingssoftware: computerfabrikanten krijgen in de toekomst de mogelijkheid om onderdelen van het nieuwe Microsoft besturingssysteem Windows XP te verwijderen en daar hun eigen software voor in de plaats te zetten. Ook voorgaande systemen kunnen worden aangepast, zo maakte Microsoft bekend.

Dat betekent dat bijvoorbeeld de gewraakte koppeling met het Microsoft's browserprogramma Internet Explorer ongedaan kan worden gemaakt. Die koppeling was bedoeld om concurrenten de voet dwars te zetten. Met name het internetzoekprogramma Navigator van Netscape had daar veel last van.

In 1998 deed dat enkele Amerikaanse staten en het ministerie van Justitie in Washington naar de rechter stappen om het beleid van Microsoft aan te vechten. Het concern maakte met zijn programma's de concurrentie van andere software-ondernemingen vrijwel onmogelijk, stelden zij.

De uitspraak van de beroepsrechter effent volgens analisten het pad voor een schikking met de overheid, maar Microsoft-topman Steve Balmer zei meteen al dat de wijzigingen in de Windows-systemen niet zijn bedoeld om de weg vrij te maken voor een schikking.

De beroepsrechter deed verder de uitspraak dat het concern zich niet hoeft te splitsen in een onderneming voor het besturingsprogramma Windows en een onderneming voor softwaretoepassingen, zoals Word. De zaak werd terugverwezen naar de lagere instantie die de splitsing had verordonneerd.

De softwaregigant liet eerder deze week weten dat zijn omzet over het tweede kwartaal hoger zal uitvallen dan was verwacht. Het concern verwacht nu een omzet van $6,5 miljard à $6,6 miljard. Eerder ging het uit van een omzet van $6,3 miljard à $6,5 miljard. Financieel directeur John Connors zei dat de consument nog steeds enthousiast is, ondanks de magere economische groei.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.