De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Ex-koning Simeon
premier Bulgarije

Van onze correspondent

   
 

SOFIA - Na weken van vaagheid heeft oud-koning Simeon II van Bulgarije gisteren de knoop doorgehakt. Hij wordt de nieuwe premier van een coalitieregering, na de verpletterende verkiezingsoverwinning van zijn kersverse politieke beweging. Het is voor het eerst dat in Oost-Europa een gewezen vorst weer aan het bewind komt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Simeon II (Foto: REUTERS)
Simeon zei gisteren dat hij zich bewust is van de "buitengewoon zware en ingewikkelde taak" die hem wacht, als zijn regering op 24 juli door het parlement bevestigd wordt. Dat zal een sinecure zijn, want zijn partij NDS heeft 120 van de 240 zetels en geniet de steun van de partij van de etnisch-Turken, die 21 zetels telt. Met de voormalige regeringspartij UDF wordt nog onderhandeld.

Liever was Simeon president geworden, maar het Bulgaarse Hooggerechtshof heeft hem van deelname aan de presidentsverkiezingen uitgesloten. Dan moet hij eerst vijf jaar in het land wonen en hij zit er pas een paar maanden.

De teruggekeerde vorst zal het moeilijk krijgen, want hij wil het beleid van economische hervormingen voortzetten. Dat is begonnen onder zijn voorganger, UDF-premier Ivan Kostov, die Bulgarije de NAVO en de EU wilde binnenloodsen. Kostovs internationale rapportcijfers waren indrukwekkend, maar in eigen land zagen de acht miljoen Bulgaren geen vooruitgang. Hun armzalige bestaan werd er onder Kostov niet beter op.

De voormalige Spaanse zakenman heeft de Bulgaren beloofd binnen 800 dagen de economische omstandigheden te zullen verbeteren, corruptie uit het openbare leven te bannen en vooral de lonen op te waarderen. De internationale geldschieters, bij wie Bulgarije diep in het krijt staat, kijken met argusogen naar dit soort beloften. Er wordt gevreesd voor oplopende inflatie en andere economische terugval.

Simeons grootste probleem is echter het gezelschap waarmee hij dit Bulgaarse Wirtschaftswunder wil bewerkstelligen. Vrijwel zonder uitzondering jonge gestudeerde Bulgaren, die sinds 1990 het land hebben verlaten. Mensen met potentie, maar politiek gezien beginnelingen.

Daar maalt Lubka Katsjakova niet om. Ze verruilde een baan als registeraccountant in Brussel voor een post in de regering van Simeon. "Onervaren? Ja, dat klopt, we hebben er inderdaad geen kaas van gegeten hoe je corrupt moet zijn. Maar ik zie dat niet als een nadeel."

Simeons troefkaart is de 31-jarige Nikolai Vassilev, die bankier was in Londen, drie doctoraten heeft en zes talen spreekt. "We zullen van Bulgarije een bedrijf maken. We zullen de economie behandelen als bankiers, niet als politici", zegt Vassilev, getipt als minister van Financiën.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.