De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 11 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  "Nederland doet zichzelf tekort"

Van onze speciale verslaggever

   
 

MOSKOU - Binnen het Internationaal Olympisch Comité is nog meer ruimte voor Nederlandse vertegenwoordigers. Dat is de stellige overtuiging van Anton Geesink, een van de drie Nederlandse IOC-leden. Kroonprins Willem Alexander en UCI-voorzitter Hein Verbruggen zijn de andere twee, maandag komt daar Els van Breda Vriesman (als voorzitter van de FIH) nog eens bij als nummer vier. "We zouden er zo nog vier bij kunnen hebben", aldus Geesink gistermiddag. Het IOC telt momenteel 122 leden.

De huidige structuur binnen de vaderlandse sportwereld laat dat volgens de oud-judoka echter niet toe. Een paar weken geleden heeft Geesink, IOC-lid sinds '87, weer brieven doen uitgaan naar NOC*NSF, staatssecretaris voor sport Vliegenthart en de afzonderlijke olympische sportbonden over een nieuwe structuurorganisatie van NOC*NSF, zijn oude stokpaardje, voor te stellen. Geesink zou graag zien dat de voorzitters van de olympische sportbonden allemaal toetreden tot het NOC*NSF-bestuur en uit hun midden hun dagelijkse bestuur kiezen. Op die manier zou de sportkoepel beter de belangen van de bonden en de Nederlandse sport in z'n algemeenheid kunnen dienen. "Bij evenementen als WK's en Olympische Spelen zouden zij zich veel beter kunnen profileren dan nu gebeurt. Nederland doet zichzelf met de huidige structuur ontzettend tekort. Aan geschikte mensen ontbreekt het niet. Je moet zorgen mensen in commissies te krijgen. Dat kan een eerste stap zijn op weg naar het IOC-lidmaatschap en om beter vertegenwoordigd te zijn in de internationale sport. Want wie niet wordt gezien, wordt niet gekozen", aldus Geesink, die zegt druk bezig te zijn met een lobby om scheidsrechtersbaas John Blankenstein een stek te bezorgen in de internationale commissie Fair Play.

* Het organisatiecomité van de Winterspelen in Salt Lake City (SLOC) zal volgend jaar voor aanvang van het evenement alle deelnemers onderwerpen aan een dopingcontrole. SLOC is hiertoe een samenwerkingsverband aangegaan met onder andere de nationale olympische comités, de internationale sportfederaties en het wereld anti-dopingbureau WADA. Het is de bedoeling dat de sporters in de aanloop naar de Spelen gecontroleerd worden. Vanaf het moment dat het olympisch dorp op 29 januari haar poorten opent, zal SLOC zelf ook out-of-competition controles in het dorp gaan uitvoeren. Bij de vorige Winterspelen, in Nagano '98, was er nog geen sprake van out-of-competition controles. SLOC verwacht dat de gehele operatie zo'n 1 miljoen dollar kost, omgerekend ruim 2,5 miljoen gulden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 11 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.