De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 11 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van Hooijdonk eindelijk in de Kuip

Van onze Telesportredactie

   
 

LISSABON - "Zet de helikopter maar klaar. Ik heb geen vliegangst." Uitgelaten reageerde Pierre van Hooijdonk gisteren vanuit Lissabon op z'n overgang van Benfica naar Feyenoord en op de presentatie die voor 25 juli in een uitverkochte Kuip staat gepland. De 31-jarige doelpuntenmachine uit Steenbergen stond al tien jaar lang op het verlanglijstje van de Rotterdamse club, maar de international is pas sinds vandaag na omzwervingen via RBC, NAC, Celtic, Nottingham Forest, Vitesse en Benfica een echte Feyenoorder.

"Waarmee m'n droom: spelen voor een Nederlandse topclub, in vervulling gaat." Omdat Benfica in financiële problemen verkeert, werd een transfer mogelijk. Partijen wilde het transferbedrag niet bekend maken, maar volgens Feyenoord heeft Van Hooijdonk zelf een belangrijke rol (lees geld ingeleverd) gespeeld om een transfer naar Nederland mogelijk te maken.

Beter laat dan nooit. Feyenoord heeft na Ove Kindvall en Peter Houtman eindelijk weer eens een scorende spits aan zich weten te binden. Voor twee jaar met een optie voor een extra seizoen. Pierre van Hooijdonk, 31 jaar oud, is iemand die gerust hardop mag stellen dat hij een garantie is voor doelpunten. In 382 wedstrijden in het betaalde voetbal, verdeeld over RBC, NAC, Celtic, Nottingham Forest, Vitesse en Benfica, vond 'Big Pete' liefst 235 maal het net. Hij speelde verder 24 interlands (23 invalbeurten) voor Oranje en kwam daarin tot negen treffers.

Met Pierre van Hooijdonk, de andere aankopen Pieter Collen, Ramon van Haaren, Leonardo II, Shinji Ono en het vooralsnog blijven van Jurek Dudek is Feyenoord op slag titelfavoriet. Het heeft een bom duiten (ongeveer 30 miljoen gulden) gekost, maar met de komst van de jarenlang ontbroken schakel zullen successen in de komend seizoen vaker dan ooit volstromende Kuip niet kunnen uitblijven.

Vorige week kwam een transfer van Pierre van Hooijdonk naar Rotterdam in een stroomversnelling. De lange man uit Steenbergen een ouderwets West-Brabants Feyenoord-dorp werd bij Benfica uit de selectie gezet en had de leiding van Feyenoord te kennen gegeven dat hij graag terug wilde naar Nederland. "Ik moest weg bij Benfica. Ze kwamen hun financiële verplichtingen niet meer na. Ik heb echter altijd bedankt voor hun oplossing want anders had ik nu ergens in Turkije gezeten. Ik wilde echter niet opnieuw in een ander buitenland beginnen. Het moest Benfica blijven of Nederland worden", vertelde Van Hooijdonk eerder.

Feyenoord heet z'n nieuwe werkgever. Gisterochtend streek zaakwaarnemer Rob Jansen van Van Hooijdonk de laatste plooien recht met Benfica over het uitblijven van het tekengeld, premies en de verbanning van de spits naar de B-selectie. Dat maakte de weg vrij voor Feyenoord om met Benfica te overleggen over de transfersom. "Met de problemen tussen de speler en de club hebben wij niets te maken gehad", aldus Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik. "Zonder akkoord tussen die twee partijen konden wij Van Hooijdonk niet aantrekken. Wij kwamen pas dinsdagavond laat op de proppen na een telefoontje van Pierre's manager Rob Jansen, dat een transfer bespreekbaar was."

Gisterochtend kwam er witte rook tevoorschijn. Van den Herik wist dat Feyenoord de financiële gevolgen van de komst van Van Hooijdonk kon dragen. En dus zochten de clubs contact en kwamen vrij snel tot een akkoord. Bij Benfica is het water financieel tot aan de lippen gestegen en diende na negen aankopen voor volgend seizoen sowieso geld in het laatje te komen. Niemand drukte meer op de begroting dan Pierre van Hooijdonk. Hij kwam vorige zomer na veel problemen met Vitesse voor een 'vriendenprijs' van 14,5 miljoen gulden naar Lissabon.

Hoewel Feyenoord nog nooit zo diep in de buidel heeft getast voor het salaris van een speler als in het geval van Van Hooijdonk, heeft de spits zich ook zelf van z'n goede kant laten zien door een aanzienlijk deel van z'n salaris in te leveren in vergelijking tot met wat hij bij Benfica incasseerde. De transfer was meer dan ooit een kwestie van geven en nemen door alle betrokken partijen. "Pierre heeft er verschrikkelijk veel aan gedaan om deze transfer te bewerkstelligen", roemde manager voetbal Hans Hagelstein het optreden van de spits.

Vandaag zal Van Hooijdonk met enkele handtekeningen een streep onder het 1-jarige avontuur Benfica zetten. Morgen of uiterlijk zaterdag zal hij zich dan voor het eerst als Feyenoorder in De Kuip melden en een medische keuring ondergaan. Bij een positieve uitslag "ik heb de laatste tien dagen zelfstandig m'n seizoenvoorbereiding ter hand genomen" zal hij zich zo snel mogelijk bij de selectie van Bert van Marwijk voegen in Doorwerth, waar de club vanaf vandaag een trainingskamp heeft opgeslagen. Ook Van Marwijk was opgetogen met de komst van de doelpuntenmaker. "We zochten een spits. Als het de club dan lukt om de nummer één van je lijstje binnen te halen, dan moet je wel bijzonder in je nopjes zijn als trainer."

Volgens de leiding van Feyenoord staat de transfer van Van Hooijdonk los van eventuele verkopen. Maar het is een publiek geheim dat Feyenoord de miljoenen, te ontvangen van Arsenal voor doelman Dudek, wilde aanwenden voor het op peil brengen van de selectie. Aangezien de Pool niet is vertrokken, heeft Feyenoord vooralsnog een ander potje aangesproken. Overigens heeft de club niet, zoals PSV vorig jaar met de aankoop van Mateja Kezman, een beroep gedaan op de financiële draagkracht van buitenstaanders. Feyenoord neemt alle investeringen voor eigen rekening.

Wat niet wegneemt dat de verkoop van Dudek morgen zou Van den Herik praten met Arsenal in de lucht blijft hangen. En anders zou op termijn weleens afscheid genomen kunnen worden van andere spelers als Tomasz Rzasa, Jan de Visser, Tininho of op langere termijn van Brett Emmerton of Leonardo I, die volgende zomer ongetwijfeld meer gaan opbrengen dan wat Feyenoord deze zomer heeft uitgegeven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 11 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.