De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 12 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ING vindt geen koper voor Westland/Utrecht
   
 

AMSTERDAM - Het is bankverzekeraar ING Groep niet gelukt om een koper te vinden voor hypotheekbank Westland/Utrecht. De bank werd in januari van dit jaar in de etalage gezet. Er waren geen kandidaten te vinden die het dochterbedrijf in zijn geheel wilden overnemen. Wel was er belangstelling voor onderdelen van West/Utrecht. Analisten gaan ervan uit dat alleen buitenlandse partijen hun belangstelling hebben getoond, maar dat niemand een prijs tussen de 800 mljoen euro en 1 miljard euro wilde betalen.

Zij houden het erop dat ING geen koper heeft kunnen vinden door de moordende concurrentie en de verslechterde situatie op de hypotheekmarkt. Het saldo van alle nieuw afgesloten hypotheken steeg het afgelopen jaar weliswaar nog, maar het aantal liep terug met 20%. "Daar zijn kopers huiverig voor. Zeker omdat mensen steeds vaker gaan shoppen om een zo voordelig mogelijke hypotheek af te sluiten", aldus een analist. Vooral marktleider Rabobank zou zeer prijsagressief zijn. Analisten vragen zich af of de Rabo-praktijken voldoende winst genereren.

Westland/Utrecht deed niet mee aan een prijsoorlog. Het behield zijn hoge tarieven. Daardoor verloor de ING-dochter het afgelopen jaar marktaandeel.

ING gaat Westland/Utrecht nu integreren met enkele verwante onderdelen.

De zakelijke activiteiten van Westland/Utrecht in vastgoedfinanciering worden gebundeld met die van ING Vastgoed en ING Bank Nederland. Het balanstotaal van deze organisatie zal 11 miljard bedragen. Het particuliere bedrijf gaat mogelijk samen met ING Interadvies. Het komende halfjaar wordt daartoe onderzoek verricht. "We moeten nog bekijken hoe ING Interadvies en Westland samen kunnen gaan", aldus een woordvoerder. "Of de naam Westland/Utrecht behouden blijft, maakt daar onderdeel van uit."

Westland/Utrecht bestaat sinds 1969 toen de Westlandsche Hypotheekbank samenging met de Utrechtsche Hypotheekbank. De bank is sinds 1982 onderdeel van Nationale Nederlanden, dat zelf ruim tien jaar geleden fuseerde met NMB Postbank tot ING.

De kredietportefeuille van Westland/Utrecht groeide vorig jaar met 23% tot 10,5 miljard euro. In de eerste helft van dit jaar nam het bedrijfsvolume toe met meer dan 30%. Westland/Utrecht verkocht 8% van de hypotheken van ING Groep.

Buiten het niet doorgaan van de verkoop van Westland Utrecht, kampt ING Groep met sociale onrust bij de afdeling betalingsverkeer in Amsterdam. De 260 medewerkers van de dienst hebben te horen gekregen dat er voor hen geen plek is bij de hoofdvestiging in Arnhem. Dat is volgens de bonden in tegenstelling met het sociaal plan dat twee maanden geleden is opgesteld.

De Amsterdamse afdeling gaat dicht per 1 januari 2003. In Arnhem werken ruim 4000 mensen.

De bonden zijn verbaasd over de ommezwaai van de ING-directie. "In het nieuwe aanbod onttrekt ING zich bovendien aan de afspraak om de Amsterdamse medewerkers 18 maanden bemiddeling aan te bieden bij het zoeken naar een nieuwe baan", klaagt bestuurder Pelle Suringa van vakbond De Unie. Hij neemt de zaak hoog op. Volgende week overlegt hij met de ING-directie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 12 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.