De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 12 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aandeelhouders Heineken Holding naar de rechter

door Mrijam Brinks

   
 

ROTTERDAM - De groep anonieme buitenlandse aandeelhouders van Heineken Holding stapt na eerdere aankondigingen nu daadwerkelijk naar de rechter. Gisteren hebben de beleggers, vertegenwoordigd door het Zwitserse Profima Trust, een enquêteverzoek bij de Ondernemingskamer neergelegd. De beleggers eisen een onderzoek naar de werkwijze van Heineken Holding. Ook willen ze dat er een neutrale bestuurder in de Raad van Beheer van de Holding wordt benoemd.

De buitenlandse beleggers openden eind vorig jaar de aanval op de machtspositie die Freddy Heineken bezit bij de brouwerij. Zij menen dat de biermagnaat door een getrapte eigendomsconstructie de gehele bedrijfsvoering controleert waardoor de waarde van de aandelen Heineken Holding aanzienlijk achterblijft bij de aandelenwaarde van Heineken NV. Na de eerste actie van Profima is het waardeverschil van 35% gedaald naar 22%. Inmiddels is het echter al weer opgelopen tot 25%. "Dit betekent een onderwaardering, het zogeheten disagio, van maar liefst EUR2,3 miljard, oftewel ruim ƒ5 miljard", zo rekent de woordvoerder van Profima voor.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Heineken Holding op 26 april eisten de beleggers dat het disagio eind juni gedaald moest zijn tot maximaal 15%. "Nu dit verre van gehaald is, kunnen we de gang naar de Ondernemingskamer echt niet nog langer uitstellen", meent advocaat Anthony Driessen van NautaDutilh namens de aandeelhouders.

In het Rotterdamse advocatenkantoor legt Driessen nog een keer de ingewikkelde constructie uit waarmee Freddy Heineken alle touwtjes in handen heeft. "De Heineken groep bestaat als het ware uit drie bedrijven; Heineken NV, de Holding en het in Zwitserland gevestigde L'Arche (lees Freddy Heineken). Alleen de eerste twee zijn beursgenoteerd. 'De bierkoning' is via zijn bedrijf L'Arche eigenaar van 50,01% van Heineken Holding. Deze laatste bezit weer iets meer dan de helft van de aandelen van de NV. Via deze getrapte wijze controleert Freddy Heineken dus met slechts 25% van het kapitaalbedrag de gehele brouwerij."

In het gisteren gedane verzoek wordt de Ondernemingskamer onder andere gevraagd na te gaan hoe vaak de Raad van Beheer de afgelopen jaren heeft vergaderd, wie er bij deze vergaderingen aanwezig waren en of het ontstane koersverschil tussen beide fondsen aan de orde is geweest. Tevens wil Driessen weten welke concrete maatregelen er zijn genomen om het aandeel Heineken Holding onder de aandacht te brengen. Op deze wijze hoopt het Zwitserse Profima meer inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering bij de Holding en zo aan te tonen dat een fusie tussen beide beursgenoteerde ondernemingen onontbeerlijk is.

De beleggers vragen zich af welke leden van de Raad van Beheer zich met het besturen van de vennootschap bezighouden. "Freddy Heineken, die volgens de statuten belast is met de dagelijkse leiding, is al sinds enkele maanden ziek. De andere leden van de Raad wonen in het buitenland of hebben dermate drukke andere werkzaamheden waardoor het onmogelijk is een beursgenoteerde onderneming te besturen", meent de Profima-zegsman.

Heineken Holding laat via een persbericht weten inmiddels op de hoogte te zijn van het enquêteverzoek. De Raad van Beheer van de Holding voelt zich gesteund in haar werkwijze zoals ook gebleken is tijdens de aandeelhoudersvergadering, zo meldt het bericht. Tijdens deze vergadering liet een deel van de aandeelhouders weten geen problemen te hebben met de eigendomsconstructie van Freddy Heineken.

"Het is nu aan de Ondernemingskamer om al dan niet een onderzoek in te stellen", aldus een woordvoerder van Heineken Holding.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 12 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.