De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 12 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  UPC 27 procent goedkoper
   
 

AMSTERDAM - Beurskoersen op het Damrak werden gisteren onder druk gezet door sterke koersdalingen op de beurzen in New York en het Verre Oosten die werden geteisterd door winstwaarschuwingen. Vooral de technologiefondsen hadden het zwaar te verduren. Beleggers vrezen nieuwe winstwaarschuwingen bij de Nederlandse technologiebedrijven. Verder vielen er klappen in de financiële hoek.

De AEX-index gaf 1,5% prijs op 551,29. Dat is een terugval met 8 punten.

Beleggers zijn somber gestemd. Men wachtte op kwartaalcijfers van de Amerikaanse bedrijven Yahoo! en Motorola.

Gootste daler onder de hoofdfondsen was kabelbedrijf UPC. De conclusies van het Kijk- en Luisteronderzoek vallen desastreus uit voor het bedrijf. Daaruit blijkt dat het overgrote deel van de Nederlanders geen behoefte heeft aan digitale televisie. Bijna de helft denkt nooit gebruik te zullen maken van email en internet via de televisie.

UPC gelooft er niets van. "Als wij goede producten leveren, dan ontstaat er vanzelf vraag", aldus een optimistische woordvoerder. Beleggers zagen het voorlopig anders: de beurskoers daalde 27,4% tot EUR1,78. Dat is het laagste slot ooit. Gedurende de dag werd een laagste koers neergezet van EUR1,70.

Ook de rest van de technologiewaarden moesten fors terug. Op de markt circuleerden geruchten dat de de Brits- Nederlandse automatiseerder CMG binnenkort met een winstwaarschuwing komt. Daarnaast speelde een downgrading van Goldman Sachs. CMG liet weten geen plannen te hebben voor een winstwaarschuwing. Het mocht niet baten. Het aandeel CMG kalfde met 7,7% af tot EUR3,97. Ook fondsen als Getronics en Besi zagen zo'n 7% van hun beurswaarde in rook opgaan.

Volgens geruchten zullen KPN en Belgacom volgende week bekendmaken dat ze exclusief onderhandelen over een fusie. Morgen zal de Belgische regering naar verwachting groen licht geven voor de fusiebesprekingen. Op de beurs wisselden de aandelen KPN voor EUR6,15 van eigenaar. Dat is 1% minder dan dinsdag. Volgens handelaren speelde mee dat de oprichting van de joint venture met NTT DoCoMo is vertraagd.

In de technologiehoek werd de stemming verder bepaald door een rapport van Salomon Smith Barney waarin werd gesteld dat de halfgeleiderindustrie in het huidige derde kwartaal zijn dieptepunt zal bereiken. ING Barings maakte een lijst bekend van 15 Europese aandelen die beleggers beter kunnen mijden. Op die lijst staan onder andere ASML en UPC.

Opmerkelijk was echter de koerswinst die telecombedrijf Versatel wist te boeken. "Het strafbankje is weliswaar in zicht als gevolg van een dreigend negatief eigen vermogen", zei een handelaar. "Maar beleggers lijken inmiddels ook oog te hebben voor de kaspositie van Versatel. Het bedrijf kan nog enige tijd voort." De koers van Versatel dikte met 16,8% aan tot EUR2,57.

Naast de hightech-fondsen, moesten ook de financiële waarden flink terug. ABN Amro kreeg de grootste klappen. Het aandeel leverde 4,9% in op EUR20,32. Dat had vooral te maken met het verkoop-advies dat twee grote Duitse banken aan het aandeel meegaven. De onzekere Amerikaanse conjunctuur wordt als belangrijkste reden gegeven. Het advies voor ABN Amro stond bij beide Duitse banken op 'houden'.

KLM gaat zijn banden met de China Southern Airlines versterken. Vanaf volgend jaar wordt het aantal vluchten naar Sjanghai en Peking behoorlijk uitgebreid en worden de loyaliteitsprogramma's op elkaar afgestemd. Het deed de beurskoers van KLM goed. De koers steeg met 0,3% tot EUR19,80.

Analist Bert-Jan de Ruiter van Effectenbank Stroeve haalde gisteren het predikaat 'outperformer' van het aandeel Elsevier af. Weliswaar is hij positief over de toekomst van de Brits-Nederlandse uitgever, maar vindt hij het aandeel zo langzamerhand te duur worden. De Ruiter geeft een koersdoel van EUR15. Op het Damrak wist het aandeel echter 1% te winnen op EUR14,94.

Een plus werd gisteren ook neergezet door supermarktorganisatie Laurus. Beleggers kijken reikhalzend uit naar de verklaring die Laurus vandaag zal geven over de voortgang van de ombouw van zijn supermarkten tot de nieuwe Konmar-formule. Daarnaast lijkt het definitieve afscheid van directielid Peter Stuyts voor enige rust te zorgen. Laurus wist er 0,9% bij te sprokkelen op EUR5,30.

In aanloop op de vandaag te presenteren halfjaarcijfers hielden beleggers zich koest ten aanzien van bouwconcern Ballast Nedam. Het aandeel bleef onveranderd op EUR25,50. Analisten houden rekening met een winstsprong van zo'n 35%. Ze verwachten dat Ballast Nedam van de gelegenheid gebruik zal maken de winstverwachting voor het hele jaar op te schroeven.

Tenslotte Kas-Associatie. Het bedrijf verloor gisteren 2,4% van zijn beurswaarde. Het aandeel kost nu EUR18,25. De Amerikaanse Bank of New York maakte gistermiddag bekend een belang van 4,9% in Kas-Associatie te hebben verworven.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 12 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.