AMSTERDAM - De drievoormalige topmannen van het uitzendconcern Content, die sinds 1999 vervolgd worden wegens handel met voorkennis, zijn van vrijwel alle beschuldigingen vrijgesproken. De rechtbank rekent hen slechts technische fouten aan, die zij maakten bij de inkoop van de eigen aandelen voor personeelsopties, vlak voor de Belgische branchegenoot Creyf's. Dit levert ieder van hen een veroordeling op tot een geheel voorwaardelijke boete van 20.000.
Een keiharde voorkenniszaak, zo had het openbaar ministerie (OM) de vervolging van de twee directeuren en president-commissaris van Content ingeschat. Hoewel er een veroordeling is, verbleekt deze bij de oorspronkelijke eis: een jaar gevangenisstraf en Hfl.100.000 boete.
Naar mening van de Amsterdamse rechtbank was er in maart 1999 inderdaad sprake van handel met voorwetenschap, aangezien de top van Content opties aan stafleden en zichzelf toekende terwijl het op de hoogte was van een mogelijk spoedige overname van het bedrijf door Creyf's. Maar omdat de inkoop van de eigen aandelen bedoeld was als dekking voor de jaarlijkse uitgifte van personeelsopties, was dit handelen (volgens een uitzonderingsregel in de Wet toezicht effectenverkeer) niet strafbaar.
De verdachten wordt wél verweten onzorgvuldig omgesprongen te zijn met de inkoop van de aandelen voor de optieregeling. Hierdoor werden niet alleen ruim 60.000 aandelen te veel ingekocht, maar ook een dag te vroeg, namelijk nog vóór toekenning van de opties. "De wijze waarop verdachten het aantal benodigde aandelen 'op de achterkant van een sigarendoos' met grove afrondingen hebben berekend, getuigt niet van voldoende zorgvuldigheid als vereist in een dergelijke situatie", zo luidt het vonnis.
"Door rood licht rijden kost je meer geld", schamperde raadsman Rogier Duk van de voormalige directeuren René Krijt en Fred van Male, na het aanhoren van de milde uitspraak. Krijt en Van Male hebben nog niet besloten of zij in beroep gaan tegen het vonnis: "Het is weliswaar een mild vonnis, maar je zit wel met een strafblad". De twee zeggen niet uit te sluiten een civiele procedure te beginnen tegen een tweetal adviseurs die hun heeft geadviseerd bij de uitvoering van de optieregeling. Het gaat daarbij om een medewerker van het advocatenkantoor Stibbe en van het accountantsbureau KPMG.
Advocaat Daan Doorenbos van de eveneens veroordeelde president-commissaris Arie Maas noemt het vonnis "degelijk onderbouwd", maar kan niet begrijpen waarom zijn cliënt veroordeeld is wegens een rekenfout van de directie. "Het is naar mijn mening niet de taak van een commissaris om berekeningen van bestuurders te controleren."
Doorenbos weet nog niet of Maas tegen de veroordeling in beroep zal gaan. "Dat zou namelijk opnieuw een zwaar proces betekenen. Aan de andere kant is Maas er veel aan gelegen zichzelf van alle blaam te zuiveren." Volgens Doorenbos speelt daarbij ook mee wat de consequenties zullen zijn voor de positie van Maas als commissaris bij enkele multinationals.
Officier Henk de Graaff, speciaal voor de uitspraak teruggekomen van vakantie, was gisteren zichtbaar teleurgesteld over de lichte veroordelingen. Persofficier Joanna van Luijn verwoordde na afloop diens frustratie over de grotendeels mislukte zaak: "Meestal hebben we duidelijke omstandigheden en krijgen we vervolgens de voorkennis niet bewezen. Nu is er keihard sprake van voorkennis, maar zijn het juist de omstandigheden die roet in het eten gooien."
Volgens Van Luijn zet deze uitspraak vraagtekens bij de toepasbaarheid van de Wet toezicht effectenverkeer (WTE), waarin het verbod op handel met voorkennis is geregeld. "Voordat we appel aantekenen willen we eerst weten of deze uitspraak niet te wijten is aan leemtes in de wet." De persofficier wil bovendien spoedig overleg met het college van procureurs om zo de politiek van de situatie te doordringen. "We willen van de wetgever weten wat we verkeerd doen.
Ik vraag me werkelijk af of het op deze manier nog wel zin heeft", aldus Van Luijn.
Behalve de drie veroordeelden en het OM kent de zaak Content nóg een verliezer: het Belgische uitzendconcern Creyf's, dat destijds aangifte deed tegen de drie eigen bestuurders.
Om zelf onder vervolging uit te komen stortte het concern Hfl.3 miljoen in een speciale pot voor beleggers die gedupeerd waren geraakt als gevolg van de aandelentransacties van Content. De verdachten zijn er flink goedkoper vanaf gekomen.