De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 12 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  BOS ziet energieheffing voor grootverbruikers wel zitten

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - PvdA-staatssecretaris Bos (Financiën) ziet mogelijkheden om ook grote bedrijven die veel energie gebruiken in de toekomst een regulerende energiebelasting te laten betalen (REB). Aan de andere kant moeten dan bedrijven die afspraken maken met de overheid over investeringen in energiebesparing worden vrijgesteld van de belasting.

De bewindsman zei dit bij de presentatie door de commissie-De Waard van voorstellen om het fiscale stelsel te vergroenen. De commissie zelf heeft een verdeeld advies uitgebracht over de heffing omdat de werkgeversafgevaardigden er niets voor voelen.

De werkgevers vinden dat de vrijstelling voor de grootverbruikers gehandhaafd moet blijven. Het voorstel zou weliswaar een flinke milieuwinst opleveren, maar volgens voorzitter De Waard zou het risico ontstaan dat het bedrijfsleven niet meer vrijwillig wil meewerken aan milieuverbeterende maatregelen. Tussen de overheid en het bedrijfsleven lopen zogenaamde meerjarenafspraken over investeringen om zuiniger met energie om te springen. Ook verplichten bedrijven zich om wereldwijd tot de schoonste in hun bedrijfstak te gaan horen.

In het paarse kabinet heerst verdeeldheid over de effectiviteit van de meerjarenafspraken. VVD-minister Jorritsma is voorstander omdat de afspraken beter zouden werken dan belastingen. PvdA'er Pronk is zeer kritisch en vindt dat sommige bedrijven er een loopje mee nemen.

Staatssecretaris Bos toonde zich teleurgesteld, maar niet verbaasd dat de commissie geen eensluidend advies heeft uitgebracht over de energiebelasting voor grootverbruikers. "Ik had er niet op gerekend. Het blijft een beetje aan de kalkoen vragen wat hij van kerst vindt." De bewindsman zag vooral winst in de verschillende modellen die zijn doorgerekend. Die politieke partijen gebruiken voor hun verkiezingsprogramma's.

Volgens de commissie zou REB voor de grootverbruikers zo'n drie miljard gulden kunnen opleveren plus een reductie van het broeikasgas CO2 met ongeveer 1 procent.

Volgens Bos heeft de commissie-De Waard 'heel bruikbaar materiaal' afgeleverd, maar zullen maatregelen pas in een volgende kabinetsperiode worden ingevoerd. De komende tijd moet ook gewerkt worden aan het verkrijgen van draagvlak voor het verder stimuleren van milieuvriendelijk gedrag en het straffen vervuiling. Zo wil de commissie drankverpakkingen duurder maken met 4 tot 12 cent per karton en 25 tot 82 cent per wijnfles. Het voordelige grijze kenteken voor bedrijfswagens moet verdwijnen en klassieke auto's worden aangepakt.

Volgens voorzitter De Waard loopt Nederland internationaal tamelijk voorop bij de vergroening van het fiscale stelsel. Hij kon desgevraagd echter met geen mogelijkheid aangeven hoeveel milieuwinst zijn voorstellen zouden brengen.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW en de VVD zijn zeer kritisch over de voorstellen van De Waard. Volgens hen blijkt hieruit dat de grenzen van de mogelijkheden bereikt zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 12 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.