BRUSSEL - De Europese Commissie heeft gisteren invallen gedaan bij Duitse en Britse mobiele telefoonoperators. De bedrijven worden ervan verdacht onderling op grote schaal illegale prijsafspraken te maken over het bellen op elkaars netwerken over de grens. Dat drijft de prijs voor consumenten enorm op, zo meent Brussel.
Ambtenaren van de Commissie en van de nationale mededingingsautoriteiten vielen binnen bij in totaal negen telecombedrijven in Duitsland en Groot-Brittannië. Het gaat onder meer om het Britse Vodafone, de Duitse KPN-dochter E-Plus en dochters van France Télécom en Deutsche Telekom.
Volgens een woordvoerder van de verantwoordelijke eurocommissaris Monti (Mededinging) zijn de tarieven die deze bedrijven in rekening brengen voor het zogeheten 'roaming' mobiel bellen op een buitenlands netwerk veel hoger dan de werkelijke kosten. Bovendien is de tariefstructuur te rigide en ondoorzichtig voor consumenten.
De Europese Commissie begon in januari vorig jaar al een onderzoek naar de tarieven voor roaming. Daarbij werden 'ernstige mededingingsproblemen' gevonden die verder onderzoek noodzakelijk maken, aldus de commissie.
De inspecties zijn bedoeld om vast te stellen of de telecombedrijven onderling prijsafspraken hebben gemaakt over de tarieven die ze aan particulieren berekenen. In Duitsland gaat het daarnaast ook om de kosten die andere operators moeten betalen voor het gebruik van het netwerk, de groothandelsprijs.
Een KPN-woordvoerder toonde zich niet ongerust over de inval bij de Duitse dochter E-Plus in Düsseldorf. "Wij hebben niets te verbergen en zien de afloop met vertrouwen tegemoet", verzekerde hij.
Zo'n onverwacht bezoek gaat volgens hem volgens een standaardprocedure. De vertegenwoordigers van de Europese Commissie, vergezeld door lokale ambtenaren, kloppen aan met een lastgeving in de hand. Ze bekijken de boeken, maken zo nodig kopieën en vertrekken weer.
"Vorig jaar hebben we ze ook bij ons op bezoek gehad. Van dat onderzoek hebben we echter nooit meer iets gehoord", aldus de KPN-woordvoerder.