De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 12 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'Gezamenlijke aanpak
van migratie in EU'

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Europese Commissie wil dat er in de hele Europese Unie uniforme regels komen voor het toelaten van werknemers van buiten de EU. Dat moet het gemakkelijker maken voor deze buitenlanders om legaal in Europa te komen wonen en werken, zodat illegale immigratie en mensensmokkel de kop in kan worden gedrukt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Antonio Vitorino (Foto: AP)
Verschillende EU-landen, zoals Duitsland en Nederland, zijn nu al druk in debat over de vraag of buitenlanders de tekorten op de arbeidsmarkt mogen opvullen. De voorstellen van eurocommissaris Vitorino (Justitie) zijn bedoeld om een einde te maken aan de huidige versnippering van de regels. Wel mag ieder land zelf beslissen hoeveel migranten men op wil nemen en hoe lang ze mogen blijven.

"Immigratie is een realiteit in alle landen van de Unie", aldus Vitorino gisteren in een toelichting. "Daarom is het tijd voor een gezamenlijke aanpak. Anders krijgen we steeds meer illegale immigratie, mensenhandel en zwart werk. Dat is een bedreiging van ons sociale model en onze democratie."

Voorrang

Volgens de plannen van Vitorino moeten inwoners van de EU altijd voorrang krijgen bij het vervullen van vacatures. Lukt dat niet, dan mag een werkgever in de kandidaatlanden van de Unie gaan zoeken. Pas als daar ook niemand te vinden is, komt de weg vrij voor een werknemer van buiten de Unie.

Deze krijgt dan één document dat zijn werk- en verblijfsvergunning regelt in het land dat hem opneemt, te vergelijken met de Amerikaanse 'greencard'. Pas na vijf jaar mag hij overal in de EU wonen en werken.

Vitorino wil ook dat de Europese regeringen informatie over hun migratiebeleid gaan uitwisselen en proberen het beleid meer op elkaar af te stemmen. Nu zijn er bijvoorbeeld nauwelijks betrouwbare cijfers beschikbaar over de migratiestromen in de verschillende EU-landen.

De eurocommissaris heeft de steun van alle 15 lidstaten nodig voor deze eerste stap op weg naar een Europees asiel- en migratiebeleid.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 12 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.