De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 12 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Misdaad en politiek gaan
hand in hand op Jamaica

Van onze correspondent

   
 

KINGSTON - De explosieve verstrengeling van politieke partijen en misdaadbendes maakt het Caribische eiland Jamaica tot één van de gevaarlijkste plekjes op aarde. Hoewel de hoofdstad Kingston amper een miljoen inwoners telt, vonden er in de eerste zes maanden van dit jaar al meer dan zeshonderd moorden plaats.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Een vrouw met een baby in haar armen schreeuwt het uit in de straten van Kingston. (Foto: AP)
De gewelddadigheden van de afgelopen dagen, waarbij zeker 26 mensen het leven verloren, vindt zijn oorsprong in een machtsstrijd tussen twee misdaadbendes in de sloppenbuurt Tivoli Gardens aan de westkant van Kingston. Beide bendes onderhouden heimelijke contacten met de twee traditionele politieke partijen van de eilandstaat.

Vanzelfsprekend ontkennen de politici in alle toonaarden dat zij iets van doen hebben met de onderwereld, maar het is een openbaar geheim op het eiland dat sinds de jaren zeventig zowel de Jamaicaanse Arbeiderspartij als de Nationale Volkspartij van premier Patterson hun respectievelijke zware jongens inzetten voor het zo nodig met geweld ronselen van kiezers. Het is niet ongewoon dat tijdens verkiezingscampagnes honderden politiek gemotiveerde moorden plaatsvinden.

Geweldsexplosie

De recente twist over het politieke gezag in de wijk Tivoli Gardens kostte de afgelopen maanden 37 mensenlevens. Die escalatie van geweld deed de regering besluiten het complete mini-legertje van Jamaica te mobiliseren om de rust en orde te herstellen. Het resultaat was een nieuwe geweldsexplosie waarbij de buurtbewoners met autowrakken, meubilair en bouwafval barricades opwierpen om de militairen de toegang tot hun wijk te ontzeggen.

Oud-premier en huidig oppositieleider Edward Seaga van de Arbeiderspartij hield tijdens een bezoek aan Tivoli Gardens de regering verantwoordelijk voor het bloedbad. "Het leger laat zich misbruiken voor het verwezenlijken van de politieke ambities van onze premier. Daarmee begeeft de regering zich op een hellend vlak", aldus Seaga die tijdens zijn wandeling door het verpauperde stadsdeel op straat verschillende lijken zag liggen. Volgens Seaga is het geen toeval dat het leger alleen met harde hand optrad in de wijken waar zijn partij dominant is. De oppositieleider verklaarde dat premier Patterson met de militaire actie 'een aanloopje' neemt op de algemene verkiezingen van het volgende jaar.

Tivoli Gardens is niet alleen een bolwerk van Seaga's partij, de wijk is ook domein van de beruchte Shower Posse gang die de plaatselijke drugshandel domineert en ook actief is in de steden langs de oostkust van de Verenigde Staten. Volgens de FBI zijn de leden van Shower Posse verantwoordelijk voor meer dan veertienhonderd moorden sinds de drugstwisten van de jaren tachtig.

Minister Knight van Nationale Veiligheid zei dat de strijdkrachten de bezetting van de 'probleemwijken' zullen handhaven totdat het normale leven weer op gang is gekomen. In getroffen delen van Kingston bleven gisteren de meeste winkels en banken gesloten. De straten lagen er verlaten bij. De meeste mensen houden zich uit angst voor al of niet verdwaalde kogels verscholen in hun huizen.

De toeristische trekpleisters van het zonovergoten eiland bleven goeddeels buiten schot hoewel dinsdag in Montego Bay, een populair vakantieoord 130 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad, een politieman om het leven kwam tijdens een door Seaga's Arbeiderspartij georganiseerde protestmanifestatie. Jamaica is voor een belangrijk deel van zijn inkomsten afhankelijk van het toerisme dat de in een chronische crisis verzonken eilandeconomie vorig jaar meer dan drie miljard gulden opleverde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 12 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.