De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 12 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Hermans gehekeld
over chimpansees

door Willem Kool

   
 

LONDEN - Minister Loek Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen handelt dieronvriendelijk door toe te staan dat het omstreden Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk 46 jonge en vrouwelijke chimpansees naar dierentuinen in Europa en China stuurt.

Dat stelt de in Londen gevestigde Coalition to End Experiments on Chimpanzees in Europe (CEECE). De internationale dierenbelangenorganisatie is bang dat de chimpansees worden gebruikt voor het fokken van de dieren en eventueel naar andere onderzoekscentra worden doorverkocht.

Zij wil dat alle chimpansees als een groep bij elkaar worden gehouden. De organisatie, onder wie de Nederlandse Dierenbescherming, wijst erop dat de Stichting Aap in Zuid-Spanje een 'bejaardentehuis' heeft ingericht voor apen inclusief chimpansees die uit onderzoekscentra komen. In dit opvanghuis wordt apen, die hun levenlang in te kleine stalen kooien hebben gezeten alsnog een diervriendelijk bestaan verzekerd.

De belangenorganisatie is weliswaar tevreden dat minister Hermans heeft besloten chimpansees niet langer in Rijswijk aan experimenten bloot te stellen, maar vindt het onbegrijpelijk dat 26 met hiv en hepatitis C geïnfecteerde chimpansees op het 'afschuwelijke BPRC' moeten achterblijven. "Hun hele leven waren ze opgesloten in stalen kooien die te klein waren om zich ook maar te kunnen strekken. Het was onmogelijk naar buiten te gaan om frisse lucht op te snuiven", aldus Jonathan Owen van CEECE.

Ook wordt Hermans beslissing bekritiseerd zes chimpansees in 2002 expres met hepatitis C te besmetten. Volgens de dierenbelangenorganisatie is wetenschappelijk vastgesteld dat proeven op chimpansees niets toevoegen aan ander onderzoek elders. "Het is schandalig dat de Nederlandse regering overweegt de chimpansees allemaal apart onder te brengen. Als de regering oprecht is, moeten de chimpansees naar een opvangtehuis waar hun welbevinden en mogelijkheid zich natuurlijk te gedragen is gegarandeerd", zegt Jonathan Pearce van de Wereld Vereniging van Dierbeschermers. Het CEECE wil ook dat wetenschappelijk onderzoek op de circa 1500 primaten in Rijswijk wordt gestopt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 12 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.