De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 12 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Brand in Schipholtunnel

door Hens Schonewille

   
 

SCHIPHOL - Zo'n duizend passagiers zijn gisterochtend geëvacueerd nadat hun treinen in de Schipholtunnel stil kwamen te staan. De operatie verliep relatief soepel en naar tevredenheid van de gedupeerden. Niemand raakte gewond.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Hulpverleners inspecteren een van de perrons op Schiphol.
Oorzaak van de problemen was kortsluiting in een hoogspanningskast in de spoortunnel. Rond kwart voor negen klonk een explosie. Er ontstond brand, waarbij zich een hevige rookontwikkeling voordeed. Op last van de brandweer werd direct de stroom van de bovenleiding gehaald.

Twee treinen bleven daardoor op de perrons staan, terwijl vier andere in de tunnel strandden. De treinen bij de perrons werden direct ontruimd en het station werd tijdelijk afgesloten.

Voor de passagiers van de treinen in de tunnel was evacuatie niet direct mogelijk. Zij konden pas uren later worden bevrijd, nadat het vuur was geblust. Rond half elf werd begonnen met het ontruimen van drie in de tunnel achtergebleven treinen.

Gesleept

Daarna was de vierde trein aan de beurt. Het betrof de rood-gele Beneluxtrein naar Brussel, die door een diesellocomotief naar Amsterdam werd teruggesleept. De reizigers konden blijven zitten en gingen uiteindelijk via Amsterdam-Lelylaan van boord.

Het traject tussen Hoofddorp en Amsterdam vice versa bleef tot ver in de middag gestremd. Er werden bussen ingezet, terwijl het treinverkeer via Haarlem werden omgeleid.

Tijdens het blussen van de brand stonden reizigers op Schiphol Plaza ongerust te wachten bij de ingangen van het station. Onder hen de 23-jarige Selma van Waarden, die samen met Brenda Akse (22) uit Steenwijk per vliegtuig naar Corsica zou vertrekken.

"Mijn vriendin zou per trein naar Schiphol komen, maar ze is op het station van Amsterdam gestrand. Ons vliegtuig staat op het punt van vertrekken en ik ben bang dat ze te laat komt", aldus Selma. Uiteindelijk troffen ze elkaar nog net op tijd.

Wachten deden ook de reizigers van de gestrande treinen. Uiteindelijk werden zij via nooduitgangen van de tunnel geëvacueerd. Ze belandden daardoor midden op het luchthaventerrein. Bussen brachten hen voor een eerste opvang naar het Sheraton hotel, waarna ze hun reis per bus vervolgden.

De Amerikaanse Kari Franson (36), woonachtig in Amsterdam, was op weg naar haar werk in Leiden toen haar trein in de tunnel tot stilstand kwam. Veel zorgen had ze zich niet gemaakt. "Iedereen in de overvolle trein bleef opvallend relaxed. Ook de mensen die al die tijd moesten blijven staan omdat er onvoldoende zitplaatsen waren, klaagden nauwelijks."

Mobiele telefoons bleken een uitkomst. "We werden behoorlijk door de NS van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden, maar veel mensen belden ook naar huis en hoorden van familieleden met Teletekst hoe de situatie ervoor stond", vertelt Kari.

Comfortabel was het na enige tijd niet meer. Door het uitvallen van de stroom werd op noodverlichting overgeschakeld en werkte de ventilatie minder. "Conducteurs kwamen meermalen langs om te vragen of mensen hoofdpijn kregen of last van hun hart hadden", aldus Kari. "Sommige reizigers mochten even buiten de trein gaan staan en de deuren gingen open. Van rook was toen al niets meer te merken."

De brandweer en de NS stellen een onderzoek naar de oorzaak van de brand in. De spoorwegpolitie sluit sabotage of brandstichting uit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 12 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.