De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 12 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Annexatie ontgoochelt
Haagse regio

door Menzo Willems

   
 

LEIDSCHENDAM/RIJSWIJK - Woede en ontgoocheling heersten een dag na het annexatiebesluit van de Eerste Kamer in de aan Den Haag toegekende nieuwbouwwijken Leidscheveen en Ypenburg.

De bewoners hadden geen goed woord over voor de senaat die, na de ommezwaai van vier VVD'ers en een D66'er, te elfder ure akkoord ging met de overheveling van hun buurten van Leidschendam en Rijswijk naar de Hofstad.

"Ik ben er goed ziek van", zegt Reinier Vogels, bewoner van het Koolzaadveld in Leidscheveen en vanaf volgend jaar Hagenaar. "Mijn vrouw is net een schoonheidssalon aan huis begonnen en die kan nou al weer voor een paar duizend gulden adreswijzigingen en nieuwe folders laten maken. En ik raak mijn kilometervergoeding kwijt omdat ik nu binnen de gemeentegrenzen van Den Haag woon en werk."

Vooral de vier VVD-senatoren die op het allerlaatst zwichtten voor de zware druk van minister De Vries (Binnenlandse Zaken), moeten het ontgelden. "Die lui waren toch principieel tegen?" vraagt mevrouw Goedhart uit het Spireahof zich af. "Nou, ze zijn me vies tegengevallen."

"Ik stem nooit meer VVD", briest Jeroen Sparrow, bewoner van De Mok aan de rand van Ypenburg. "De geloofwaardigheid van de politiek is weg."

Ondemocratisch

Mevrouw Struis en haar vriendin Sidi Hakis uit Leidscheveen gaan zelfs nooit meer stemmen. "Het is zo ondemocratisch", stampvoet Sidi, die in de Kuifeend woont. "Ze houden een referendum waarbij de hele bevolking tegen de annexaties stemt maar vervolgens drukken ze het plan gewoon door."

De boze bewoners beklemtonen dat zij juist vanwege het kleinschalige karakter van Den Haag naar Leidschendam en Rijswijk waren verhuisd. "En nu vallen we weer onder de bureaucratie van Den Haag", zegt Jeroen Sparrow. "Het is daar een doffe ellende. Kijk naar al het geld dat aan die tramtunnel wordt verspild."

Ook de politici van de aan Den Haag toegekende gemeenten Voorburg, Leidschendam, Rijswijk, Nootdorp en Pijnacker zijn zwaar aangeslagen. "Ik ben nog bezig met rouwverwerking", zegt burgemeester Bloemendaal van Leidschendam. "Ik neem het het politiek systeem kwalijk dat senatoren zó onder druk kunnen worden gezet dat zij geen eigen afweging meer kunnen maken."

Samenwerking

De Voorburgse Burgemeester Van Haersma Buma verbijt zijn woede en teleurstelling manmoedig: "De teerling is geworpen, nu moet burgemeester Deetman van Den Haag maar waarmaken wat hij heeft gezegd over goede samenwerking met de buurgemeenten. Ik wacht op een uitnodiging voor een gesprek."

De eerste burger van Nootdorp, oud-Kamerlid H.J. Schartman, zegt: "Het is drie keer slikken en dan weer doorgaan. Het parlement beslist nu eenmaal."

De burgemeesters gaan nu hun energie richten op de fusies tussen Leidschendam en Voorburg alsmede die tussen Pijnacker en Nootdorp, die op 1 januari aanstaande eveneens hun beslag moeten krijgen.

Ook in de provinciale staten van Zuid-Holland zijn de de gemoederen rond de annexatie hoog opgelopen. VVD'er en Commissaris van de Koningin Franssen van Zuid-Holland werd gisteren duchtig de oren gewassen omdat hij zich in het openbaar voor de uitbreiding van Den Haag had uitgesproken terwijl afgesproken was dat de provincie afzijdig zou blijven. Met name zijn eigen VVD, nota bene tegenstander van de annexatie, was woedend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 12 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.