De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 12 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Herman Brood springt
van Hilton-hotel

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Muzikant en kunstenaar Herman Brood (54) heeft gistermiddag een einde aan zijn leven gemaakt door van het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel te springen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Herman Brood, met zijn papegaai Cor op zijn hoofd. (Foto: MARTIN MOOIJ)
Brood sprong rond half twee zijn dood tegemoet nadat hij het hoteldak aan de Apollolaan had weten te bereiken. Hij sloeg tegen een dakdeel op de vierde verdieping te pletter.

Op zijn lichaam werd een briefje gevonden waarop stond dat hij geen zin meer in het leven had. Verder meldde het schrijven: "Maak er een mooi feest van. En misschien zie ik jullie nog eens."

Zijn vrouw Xandra en haar twee dochtertjes Lola en Holly zaten op dat moment bij het circus en werden korte tijd later door de politie ingelicht. Volgens Broods manager Koos van Dijk was Xandra enorm geschokt.

Papa

"Xandra, en ik ook, hadden dit totaal niet verwacht. Herman was sinds kort van de speed af en het ging beter met hem. Ook zijn dochtertjes moeten hun verdriet verwerken: er is niet alleen een groot zanger, dichter en kunstenaar verloren gegaan, maar ook een papa."

Broods lichaam was door drank en drugs vernietigd en hij was zienderogen afgetakeld. De artiest had het scenario voor zijn zelfdoding enige tijd geleden bedacht en verteld aan een van zijn vrienden, de Haagse schrijver Bart Chabot. "Hij wilde springen", aldus Chabot. "Of van het Okura, of van het Hilton. Ik raadde hem het Hilton aan. Ik zei dat dat dichterbij zijn woning was. Daar moest hij vreselijk om lachen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Het ontzielde lichaam van Herman Brood wordt naar het mortuarium van een ziekenhuis gebracht.
Ook de Rotterdamse cabaretier Jules Deelder, goed bevriend met Brood, weet dat het een weloverwogen keus is geweest. "Hij was lichamelijk totaal in elkaar gestort. Ik vind het goed dat hij zelf de hand in zijn eigen dood heeft gehad. Het past bij de manier waarop hij heeft geleefd."

Brandweerlieden die Brood gistermiddag vonden, herkenden hem in eerste instantie niet. "Later begrepen we pas om wie het ging", zegt een woordvoerder. Het lichaam werd met een ladderwagen naar beneden gehaald." Ook de traumahelikopter was ter plaatse.

Brood werd naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij in het mortuarium door zijn vrouw werd geïdentificeerd. Hij leefde sinds een jaar, op een steenworp afstand van het Hilton-hotel, weer samen met Xandra, van wie hij nooit officieel is gescheiden. Overigens heeft Brood ook een zoon uit een eerdere relatie, Marcel, die gisteren eveneens werd ingelicht.

Directeur Payer van het Hilton-hotel spreekt van een groot verlies. Brood was een vaste klant in de bar en Payer kende hem dan ook al tien jaar. "Hij was een vriend. Dit is een drama voor familie en vrienden. Uit respect jegens zijn familie zal ik dan ook toestaan dat mensen hier bloemen komen leggen en hun verdriet komen verwerken."

De aangeslagen manager Koos van Dijk weet nog niet hoe de uitvaart zal verlopen. "Maar Herman zegt zelf in die brief dat er een feestje moet komen, dus misschien doen we dat wel."

Televisiezenders zonden gisteravond speciale uitzendingen over Brood uit. Fans togen gisteravond naar het Hilton-hotel om bloemen neer te leggen. Ook op internet regende het condoleances.

Combinatie

Voor Herman Brood was het al vroeg duidelijk dat hij in de wieg was gelegd om zowel beeldend kunstenaar als muzikant te zijn. Op 12-jarige leeftijd combineerde hij tekenen met pianospelen. In 1964 meldde hij zich als 17-jarige bij de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem, waar hij er al snel achterkwam dat het maken van muziek vele malen interessanter was dan de schoolse discipline van de opleiding. Via zijn eigen The Moans kwam hij als pianist terecht bij Cuby and the Blizzards van Harry Muskee, waarmee de definitieve stap naar de popmuziek was gezet.

Volgens pop-expert Jip Golsteijn van De Telegraaf eindigde Herman Broods glorietijd als rocker rond 1980. "In juli 1979 was hij met zijn band The Wild Romance op tournee in Amerika geweest, waar hij een aantal voorprogramma's verzorgde. Kort daarna heeft hij de band laten ontploffen."

"Maar echt grote hits heeft hij ondanks veel aandacht nooit gekend. Het dichtst in de buurt van een hit komt Never be clever, dat in mei 1979 op de negende plaats stond en Saturday Night uit 1978, zijn eerste succesje met een 23ste plaats in de hitparade."

Overigens heeft de media-gerichte Brood die eerste single later nog twee keer uitgebracht, in 1992 in een live-versie en in maart 1999 in een jazz-arrangement.

De eerste elpee Street uit 1977 maakte volgens Golsteijn de meeste indruk, een jaar later gevolgd door Shpritsz, waarmee Brood zijn echte doorbraak bereikte. Minder succes dan Brood had verwacht boekte hij met zijn Nederlandstalige platen zoals Als je wint uit 1984 samen met Henny Vrienten en met De Breedbekkikkers de carnavalssingle Maak van uw scheet een donderslag uit 1979.

Volgens Golsteijn heeft Brood er na 1980 van alles aan gedaan om meer een fenomeen dan een rocker te worden. Met succes. "Hij was de bekendste junk van Nederland, maar er is nooit een klacht over zijn lippen gekomen. Wat dat betreft heeft hij alle consequenties die daaraan verbonden waren geaccepteerd. Tot en met de uiterste."

De telefoon bij zijn platenmaatschappij BMG stond direct na het bekendmaken van het nieuws roodgloeiend. "Ik denk dat Nederland net zo van slag is als wij. Het is hier een gekkenhuis." Rond zijn vijftigste verjaardag bracht Brood bij BMG nog een cd met zijn grootste hits uit.

Sinds de jaren tachtig manifesteerde Herman Brood zich vooral als beeldend kunstenaar. Met de spuitbus maakte hij graffiti-achtige schilderijen waarmee hij zijn alcohol- en drugsverslaving financierde. Soms werkte hij gewoon in de Kalverstraat tussen het winkelend publiek, aan wie hij zijn fonkelnieuwe werken vaak met succes voor een paar tientjes of honderd gulden verkocht.

Carolien Herweijer van galerie Donkersloot in Amsterdam, waar Herman Brood regelmatig exposeerde, spreekt over een groot verlies voor de kunst- en muziekwereld. "Hij was een heerlijke, lieve man, enig. Hij lapte alle regels aan zijn laars."

Wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud laat weten dat er in het najaar een beeld van de overleden artiest wordt onthuld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 12 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.