De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 11 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Tiende dagsucces
voor Erik Zabel

door Bert Schaap

   
 

SERAING - In de uitlopers van de Ardennen werd het zware geschut in stelling gebracht. Met groot machtsvertoon marcheerde het Duitse Telekom naar Seraing, waar Erik Zabel de trekker overhaalde. Hoewel er van materiële schade geen sprake was, kreeg de Tour de France een duidelijk beeld van de potentie van de ploeg van Jan Ullrich. Het lijkt echter uitgesloten dat het roze leger vandaag opnieuw een bom laat ontploffen in de slag om Verdun. Morgen wacht de ploegentijdrit en zullen er in Bar-le-Duc vele wonden worden gelikt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Erik Zabel (Foto: Cor Vos)
Van de topploegen start Telekom met de meeste moraal in de rugzak. De tiende etappezege van Erik Zabel in de Ronde van Frankrijk werd de bekroning op een eenvoudige strategie, waarin discipline, karakter en teambelang centraal staan. Naast het sportieve succes leverde de rit naar Seraing ook in mentaal opzicht een welkome bonus op. Daar waar Lance Armstrong in de toch niet al te lastige finale met heuvels uit de derde categorie alleen nog de machteloze Heras en Pena om zich heen had, vlogen er vijf man van Telekom met de kopgroep over de streep.

Bijna vijf minuten later arriveerde een ontgoochelde Italiaan. De Tour moet nog beginnen, maar is voor Francesco Casagrande al ten einde. In de eerste etappe van de Giro d'Italia naar Francavilla brak hij zijn pols. Voor het Italiaans kampioenschap werd de kopman van Fassa Bortolo geveld door een buikvirus en moest hij zich afmelden. Met de moed der wanhoop startte Casagrande, een gevaarlijk outsider voor het geel, in Duinkerken. "Ik had gehoopt om in deze etappes te herstellen. Dat is een illusie. De kans is groot dat ik Parijs niet haal."

De overige kanshebbers verloren elkaar in de boeiende ontknoping geen moment uit het oog. Op de Côte des Forges brak het peloton definitief en nam Telekom het initiatief. Omdat Jan Ullrich van de partij was, werd besloten de kaart van Zabel te spelen.

"Die beslissing hebben wij eigenlijk al tijdens de Ronde van Zwitserland genomen", verklaarde de vijfvoudig winnaar van de groene trui, die in Seraing zijn tiende (!) Tour-etappe won. "In Bellinzona kreeg ik deze finale onder ogen. Na overleg met de ploegleiding kwamen wij tot de conclusie dat een aankomst van dit kaliber op het maximum van mijn vermogen moest liggen. Alleen indien Jan Ullrich van de partij zou zijn, zo spraken wij af, zou er voor mij worden gereden."

In het grauwe Seraing onder de rook van Luik werd er met veel ontzag nagekaart over de show van 'Der Jan' en zijn machtsblok. Met name de Duitse media trokken de doos met superlatieven uit de kast. Totdat Erik Zabel de euforie met een praktijkvoorbeeld in één klap de kop indrukte. "De kracht en de macht van een kopman is bepalend voor de klasse van een ploeg. Daarom moet er niet al te hard worden gejuicht. Maandag moesten wij een gaatje van een halve minuut dicht rijden. Dat mislukte, maar daar hoor je nu niemand meer over. Bovendien is het buitengewoon onverstandig om Lance Armstrong te onderschatten. Ik ken hem en weet dat hij zich weinig aantrekt van onze overmacht. De cols moeten nog komen. Dat weet hij ook. Deze overwinning is een prachtig succes en uitstekend voor de goede atmosfeer in de ploeg. Maar niet meer dan een momentopname."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 11 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.