De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 11 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Stuyts uiteindelijk 'ten onder aan eigen hebzucht'
   
 

AMSTERDAM - Peter Stuyts, de tweede man van het veelgeplaagde Laurus, verlaat noodgedwongen per 1 september aanstaande het supermarktconcern. Uit het forensisch accountantsonderzoek naar belangeverstrengelingen bij de topman blijkt dat hij daadwerkelijk veel geld en reizen heeft aangenomen van leveranciers. "Stuyts vertrekt dan ook zonder een cent", zo meldt een bron binnen de onderneming.

Afgelopen maandag is er een contract getekend tussen de topman en Laurus waarin beide partijen dit overeenkomen. "Het lijkt me een persoonlijke tragedie voor Stuyts. Hij gaat nu ten onder aan zijn eigen hebzucht", zo weet de bron te melden, die eraan toevoegt dat het hier dan ook zeker niet om kleine bedragen gaat. "U en ik kunnen van het geld dat hij in z'n zak heeft gestoken hele leuke dingen doen."

In december vorig jaar kwamen bij de supermarktonderneming de eerste signalen binnen van mogelijk wanbeleid van Stuyts. Destijds is dit meteen met hem besproken. Ook is er contact gezocht met toeleveranciers die hieraan meewerkten. In februari kwam echter weer een zelfde soort signaal over de topman binnen. Het bedrijf is dit toen intern gaan onderzoeken waarna in maart wederom met Stuyts overleg is geweest.

Toen in april opnieuw klachten binnenkwamen, vreesde de onderneming zelfs samenzwering tegen de tweede man. In samenspraak met de toenmalige president commissaris Ton Risseeuw is besloten tot een onderzoek naar de handel en wandel van Stuyts. Dit onderzoek dat in mei werd afgesloten, is besproken met de nieuwe president commissaris Kees Storm. Hieruit kwam de conclusie naar voren dat een dieper onderzoek gewenst was. Deze keer was het accountantskantoor Ernst & Young die zich over de zaak mocht buigen. Het kantoor rondde het onderzoek op 23 juni af waarna de resultaten meteen met Stuyts zijn besproken. "De resultaten waren verschrikkelijk", meldt de bron. Stuyts wilde niet reageren op de conclusie van het accountants-rapport.

Hij heeft zonder enige tegenspraak zijn vertrek geaccepteerd. Stuyts, die de komende weken 'ziek' thuis blijft, wordt nog betaald tot 1 september. Daarna houdt het helemaal op.

In eerste instantie werd aangenomen dat een aanvaring met Laurus-topman Ole van der Straaten over de koers van de nieuwe Konmar de reden was van de ziekmelding. Stuyts had zich in de media nogal negatief uitgelaten over de eerste resultaten van de nieuwe Konmar-winkels. Bij Laurus waren ze inderdaad niet erg gelukkig met zijn uitlatingen die binnen het concern erg voorbarig werden genoemd. Volgens de bron is dit echter geenszins van invloed geweest op de breuk.

Een retaildeskundige laat weten dat wat Stuyts heeft gedaan een doodzonde is in het supermarktvak. "We hebben het hier over omkoping en pure diefstal." Volgens hem is dat zelfs reden voor strafrechtelijk onderzoek.

De 54-jarige Stuyts is ruim een jaar in functie geweest bij Laurus. Hij was afkomstig van de Konmar-keten en werd gezien als de 'kruidenier' binnen de top van Laurus. Stuyts was sinds een half jaar verantwoordelijk voor de ombouw van 800 Laurus-winkels tot Konmar-nieuwe-stijl. Deze operatie verloopt echter verre van vlekkeloos. Zo verzetten onder andere Super de Boer-franchisehouders zich tegen de nieuwe formule. Stuyts is overigens niet het eerste directielid dat onder het bewind van Van der Straaten het veld ruimt. Zo stapte vorig jaar financieel directeur David Kodde op na een dienstverband van slechts drie maanden. Hieraan lagen "karakterverschillen" met Van der Straaten ten grondslag.

Morgen brengt het beursgenoteerde supermarktconcern de eerste resultaten van de 100 Konmar winkels naar buiten. Uit eerdere onderzoeken van verschillende bureaus blijkt dat deze nogal te wensen over laten. "Er zijn inderdaad wat supermarkten die de eerste weken slecht hebben gedraaid. Maar zo'n 30 winkels draaien inmiddels prima", zo weet de bron binnen de onderneming.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 11 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.