De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 11 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Provincie Noord-Holland
succesvol uitzendbureau
voor probleemgevallen

door Tjerk de Vries

   
 

HAARLEM - De provincie Noord-Holland blijkt bijzonder succesvol in het bezorgen van werk aan mensen die normaliter zeer moeilijk een baan krijgen. Onder meer allochtonen, jongeren met grote achterstand op de arbeidsmarkt, psychiatrische patiënten en schizofrene jongeren worden door de provincie aan het werk geholpen.

Maar liefst 3500 'probleemgevallen' zijn vorig jaar dankzij hulp van de provincie aan de slag gegaan. Dat gebeurde door middel van 37 verschillende projecten, die Noord-Holland in totaal 2 miljoen gulden kostten.

Het initiatief van Noord-Holland is een dermate daverend succes gebleken dat ook voor dit jaar en volgend jaar weer dergelijke projecten op stapel staan. Opnieuw worden er miljoenen guldens voor uitgetrokken.

"Het lijkt wellicht wat vreemd dat wij ons op de arbeidsmarkt begeven," zegt Marjan Hoenson-Morselt van de provincie. "Daar zijn immers partijen genoeg voor. Maar dit was een braakliggend terrein. Voor deze mensen werd niet veel gedaan. Wij hebben een groot netwerk, kennen heel veel partijen en praten regelmatig met gemeenten en arbeidsbureau's. We weten dus waar de problemen liggen en dachten dat wij wel iets konden betekenen. Dat blijkt dus inderdaad het geval te zijn."

Onder meer in samenwerking met het AMC en in nauw overleg met de ouders zijn er schizofrene jongeren aan een baan geholpen in de ICT-sector.

Een ander voorbeeld is het project Herstelling in Amsterdam. Een groep van 200 jongeren met een grote achterstand op de arbeidsmarkt deden werkervaring op bij het herstel van de voormalige militaire stellingen rond Amsterdam.

Het succes hiervan was reden om in Den Helder eenzelfde project op te starten. Daar werken nu Antilliaanse jongeren aan het cultuur historisch erfgoed de Forten van Den Helder. Onderzocht wordt nu zelfs of in Suriname Nederlands erfgoed door Surinaamse werkloze jongeren kan worden opgeknapt. Het succesvolle Noord-Hollandse concept is inmiddels ook door Antwerpen overgenomen.

In de jaren negentig begon de provincie voorzichtig met het zoeken naar banen voor achterstandsjongeren. Dat initiatief was met name gericht op het werken in het midden- en kleinbedrijf. "Vorig jaar zijn we ons gaan verbreden," zegt Hoenson-Morselt.

Juist omdat de provincie geen wettelijke taken kent op de arbeidsmarkt, kan zij onafhankelijk opereren en onpartijdig samenwerking tot stand brengen op terreinen waar de zaken nog niet zo goed zijn geregeld.

In de provincie Noord-Holland staan momenteel 80.000 werkzoekenden geregistreerd, waarvan 60.000 in Amsterdam.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 11 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.