De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 11 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Minister wil elke
maand verplichte
mkz-keur à ƒ100

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Landbouwminister Brinkhorst heeft zich de woede op de hals gehaald van duizenden vee- en hobbyboeren. De minister wil namelijk per 5 augustus een verplichte maandelijkse mkz-keuring invoeren die door de sector zelf betaald moet worden.

Wie na die datum geen 'mkz-verklaring' heeft, mag geen dieren meer houden. De regeling geldt voor iedereen met ten minste twee kalveren dan wel vijf schapen of geiten.

Dwaas

Deze mensen moeten hun dieren elke maand klinisch ('op het oog') laten onderzoeken door een dierenarts. Brinkhorst wil daarmee een mkz-besmetting voortijdig de baas zijn. "Een absoluut dwaze vertoning", reageert Rein Boersma, voorman van de schapen- en geitenhouders van boerenorganisatie LTO-Nederland.

"Mkz bij schapen en geiten is namelijk met het blote oog amper waar te nemen. Deze regel betekent dus dat er straks één keer in de maand door de veeartsen 30.000 briefjes naar Den Haag worden gestuurd met de tekst 'ik zie niks'. Dat is 360.000 'ik zie niks'-briefjes op jaarbasis."

Ook de sector kalverhouderij van LTO laat weten de maatregel zwaar overdreven te vinden. De maandelijkse mkz-keuring kost een boer gemiddeld 100 gulden. "Dat komt onze sector dus op een extra kostenpost van 3 miljoen gulden te staan. Dat is tien procent van onze jaaromzet", aldus Boersma.

Andere methode

Volgens Boersma is het mkz-virus veel beter op te sporen door bloed af te tappen van dieren die naar het slachthuis gaan. "Dat kost minder moeite en is een betrouwbaarder methode om het virus op te sporen."

Ook schapenfokster Betty Stikkers van de Vereniging Speciale Schapenrassen (VSS) ziet het nut niet in van een verplichte mkz-keuring. "Dat heeft totaal geen zin. Het enige wat de minister ermee bereikt is dat minder mensen schapen gaan houden omdat het anders te duur wordt. En dat zou heel jammer zijn, omdat juist de kleine fokkers erg belangrijk zijn voor het voortbestaan van allerlei zeldzame rassen."

Wie op 5 augustus geen mkz-vrije verklaring heeft voor zijn dieren, is in overtreding. Verder mogen vanaf maandag geen dieren meer zonder mkz-verklaring van een bedrijf worden afgevoerd.

Brinkhorst verwacht dat de tijdelijke regeling niet voor 1 juli volgend jaar zal worden ingetrokken. Hij baseert zich daarbij op de mkz-situatie in het Verenigd Koninkrijk die nog steeds voortsleept en houdt daarbij rekening met de koudere periode waarin het virus zich makkelijker kan verspreiden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 11 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.