De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 11 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Eurotax voorlopig uitgesteld

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De instelling van een directe Europese belasting voor burgers en bedrijven, de 'eurotax', zit er voorlopig niet in. Het stokpaardje van de Belgische minister Reynders (Financiën) lijkt op weg naar een langdurig verblijf in de mottenballen, zo bleek gisteren bij een vergadering van de Europese ministers van Financiën in Brussel.

Een meerderheid van de andere Europese landen voelt weinig voor dit idee van het Belgische EU-voorzitterschap om de burgers meer bij de Unie te betrekken. Alleen Luxemburg en Duitsland zien wel iets in een eurotax, de rest niet.

Verschillende ministers doken in de geschiedenis om te illustreren hoe nieuwe belastingen tot grote rampen kunnen leiden. Minister Zalm refereerde aan de tiende penning van de hertog van Alva, de oorsprong van de 80-jarige oorlog. Zijn Ierse collega McCreevy memoreerde hoe de Britse pogingen om de Noord-Amerikaanse koloniën te belasten, leidden tot de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd. De Britse minister Gordon Brown deed er nog een schepje bovenop met een verhaal over de 14e-eeuwse poll-tax in Engeland, die de toenmalige bewindsman letterlijk de kop kostte.

Reynders zei desondanks dat hij het plan bij komende vergaderingen op de agenda houdt. Hij beloofde wel bedachtzaamheid "want ik wil geen oorlog in Nederland of een revolutie in Engeland."

De ministers lieten zich gisteren verder hoopvol uit over een herstel van de Europese economie volgend jaar en de begrotingsdiscipline in de EU. Volgens Eurocommissaris Solbes (Economische en Monetaire Zaken) is de groeivertraging dit jaar erger dan voorzien, maar zal de economie in het vierde kwartaal al gaan aantrekken. Voor dit jaar ziet hij slechts een groei van 2,5% in plaats van de eerder voorspelde 2,8%.

De landen met de grootste begrotingsrisico's Italië, Portugal, Frankrijk en Duitsland hebben laten weten dat ze bereid zijn hun problemen aan te pakken. "Ik ben in het algemeen gerustgesteld", aldus Solbes. Twee weken waarschuwde hij nog voor begrotingsproblemen in deze landen als ze de buikriem niet verder zouden aanhalen.

De nieuwe Italiaanse minister van Financiën, heeft volgens Zalm "niets beloofd dat hij niet kan waarmaken."

De eurolanden hebben afgesproken dat ze een financieringstekort van hooguit 3% van hun bruto binnenlands product mogen hebben en dat ze moeten streven naar een tekort dicht bij nul, of een overschot.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 11 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.