De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 11 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak dobbert dag door
   
 

AMSTERDAM - Optimistische geluiden over een mogelijk opbloeien van de wereldeconomie zetten de Europese beurzen gisteren lange tijd op winst, maar bij het scheiden van de markt regeerden toch de rode cijfers. Zo ook op het Damrak, waar de AEX-index 0,3% lager sloot op 559,48 punten. De conclusie: beleggers houden hun kruit droog of ze zijn gewoon op vakantie.

Het aantal doktoren dat dezer dagen een diagnose voor de westerse economieën afgeeft, lijkt sowieso groeiende. De markt hunkert klaarblijkelijk naar goeroe's, of zou het gewoon aan de media liggen: gisteren was weer zo'n dag met verdacht weinig bedrijvennieuws.

Gelukkig was daar eurocommissaris Solbes. De Spanjaard met de portefeuille Economische Zaken mocht vertellen dat de Europese economie dit jaar weer zal aantrekken. De politicus zei dat na afloop van een vergadering van de eurogroep, waarin de ministers van Financiën van de twaalf eurolanden zitten.

Het herstel zal zich volgens Solbes aandienen in het vierde kwartaal. Daarmee sluit hij zich aan bij de groeiende groep politici en deskundigen die eerder nog een herstel vanaf het derde kwartaal voorzagen. Die termijn is inmiddels niet meer haalbaar.

Mede daardoor waarschuwde Solbes nog wel dat de weg naar herstel een hobbelige zal zijn. De groeiraming van de EU zal dit jaar niet boven de 2,5% uitkomen. Een paar maanden geleden ging Brussel nog uit van een groeipercentage van 2,8.

Ook vanuit de Verenigde Staten kwam aanvankelijk opgewekt nieuws. Onderzoek aldaar wijst namelijk uit dat de Amerikaanse economie dit jaar naar verwachting met 1,8% groeit; de economie heeft bovendien in het tweede kwartaal haar dieptepunt gehad.

Zo meldde althans de Blue Chip Economic Indicators op grond van de in kaart gebrachte opinies van zo'n 50 vooraanstaande Amerikaanse economen. But then again, wie zag de Azië-crisis aankomen?

De uitkomst van het onderzoek leek ook meteen te worden gelogenstraft door macrocijfers. De Amerikaanse detailhandelsverkopen bleven in de eerste week van juli namelijk flink achter bij de verwachtingen en de groothandelsvoorraden klommen meer dan gedacht. Met andere woorden: de economische motor in de VS hapert nog aan alle kanten. De indices verschoten gistermiddag dan ook meteen van kleur.

Terug naar eigen land. Hier zouden vooral de kabel- en telecomfondsen in de belangstelling moeten staan. Het miljardenbod van de Amerikaanse kabel-tv gigant Comcast op de kabeldivisie van AT&T zou immers een opmaat kunnen worden voor een nieuwe overnamegolf.

Versatel (+8,4% op EUR2,20) voldeed op de beurs als enige aan de koersverwachting. Het aandeel klauterde aanvankelijk zelfs met een dikke 10% omhoog een schommeling die overigens bij dit fonds haast gewoon lijkt. UPC liet het daarentegen afweten: het aandeel klom slechts 0,4% op EUR2,45. Alle kleine beetjes helpen, zullen we maar denken. KPNQwest deed het eveneens rustig aan en noteerde 0,8% hoger op EUR10,71. KPN sloot zelfs licht in de min: 0,2% lager op EUR6,21.

Daarmee ondervond het telecomconcern ietwat hinder van de juridische actie van Sobi. Deze Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie vindt de jaarrekening van KPN misleidend en is naar de Ondernemingskamer gestapt. Sobi is vooral boos over het feit dat KPN de verkoop van een belang in KPN Mobile heeft geboekt als bedrijfsresultaat. Daardoor kon volgens de stichting een winst worden gepresenteerd, waar dit anders een verlies was geweest.

Bij Laurus wordt nog altijd meer in de bestuurskamer gestunt dan in de Konmar-winkels. De hoog opgelopen bestuurscrisis kostte tweede man Peter Stuyts gisteren het hoofd: hij diende zijn ontslag in. Beleggers onthielden zich van stemming. Het aandeel sloot onveranderd op EUR5,30.

Paul Jansen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 11 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.