De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 11 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Gratis pinnen
in heel Europa

door Gemma Buters

   
 

BRUSSEL - Europees Commissaris Frits Bolkestein wil de banken dwingen om pinnen in het buitenland fors goedkoper of zelfs gratis te maken. Nog deze maand komt hij met een voorstel om paal en perk te stellen aan de hoge kosten van het grensoverschrijdend betalingsverkeer.

Zodra de euro er is, op 1 januari 2001, mag er van Bolkestein in de hele Europese Unie geen verschil in tarieven meer worden gemaakt tussen binnenlandse en buitenlandse geldtransacties.

Dat geldt voor al het niet-contante geldverkeer tot 50.000 euro (110.000 gulden), dus geld overmaken naar het buitenland, flappen tappen over de grens en buitenlandse betalingen met creditcards of cheques. De banken mogen deze nieuwe verordening niet als excuus aangrijpen om het binnenlandse betalingsverkeer duurder te maken.

Bolkesteins hoogste ambtenaar, John Mogg, heeft dit gisteren aangekondigd in het Europees Parlement.

Verfoeid

Als het voorstel van Bolkestein wordt aangenomen door de EU-landen en het Europees Parlement, betekent dat voor Nederlandse consumenten een einde aan het verfoeide tarief van vier à vijf gulden dat zij sinds de komst van de girale euro moeten betalen wanneer ze geld uit de muur halen in het buitenland. Pinnen in binnen- en buitenland zou dan immers even duur moeten zijn.

De banken stelden dit tarief destijds in met het argument dat hun klanten dankzij de euro een betere afrekenkoers voor hun buitenlandse opnames zouden krijgen en per saldo daarom toch goedkoper uit waren.

Vroeger verdienden de banken hun kosten terug door een onzichtbare opslag op de wisselkoersen. Met de komst van de euro kon dat niet meer en werd ervoor gekozen de kosten dan maar apart in rekening te brengen.

Bolkestein vindt echter dat Europa één groot betalingsgebied moet zijn. Volgens hem begrijpen de burgers niet waarom de voordelen van de Europese eenheidsmunt alleen maar gelden bij contante betalingen. "Dit schaadt het vertrouwen van bedrijven en burgers in de euro", aldus Mogg.

De Europese Commissie probeert de banken al jaren zover te krijgen, dat zij de kosten van het buitenlandse betalingsverkeer vrijwillig omlaag brengen. Maar tot nu toe heeft dat geen enkel resultaat gehad. Daarom komt Bolkestein nu met wettelijke maatregelen.

Brussel erkent wel dat er in de praktijk nog veel praktische obstakels liggen die een snel en goedkoop grensoverschrijdend betalingsverkeer in de weg staan. De commissie belooft daar ook maatregelen tegen te nemen.

Bolkestein kan waarschijnlijk wel rekenen op de steun van het Europees Parlement, dat al langer om actie vanuit Brussel vraagt. Of de Europese lidstaten hem ook steunen, is nog maar de vraag. De bankwereld zal ongetwijfeld een krachtige lobby starten om het voorstel te verzachten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 11 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.